Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Danderyd: ”Vi är försiktiga med jungfrulig mark”

Publicerad: 15 februari 2022, 09:26

– Vi vill att Danderyds karaktär som trädgårdsstad ska bevaras, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

Foto: Erik Somnäs, Fredrik Sandberg/TT

Drygt 630 000 nya bostäder krävs i Sverige fram till 2030 för att möta efterfrågan hos alla som behöver bostad, enligt Boverket. Men alla kommuner är inte lika villiga att bidra.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostadsbristenHyresgästföreningen

Bristen på bostäder är akut runt om i kommunerna och målet skulle nås om kommunerna byggde i snitt 6,3 bostäder per 1 000 invånare och år. Men så ser det inte ut, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen.

Högsta byggtakten – med 15,8 nya bostäder per 1 000 invånare och år – finns i Sundbyberg nordväst om Stockholm.

I de tio kommuner i botten på listan byggs det i snitt bara mellan 1,22 och 3,26 nya bostäder per 1 000 invånare och år.

Allra längst ner ligger Danderyd norr om Stockholm.

– Vi vill att Danderyds karaktär som trädgårdsstad ska bevaras samtidigt som vi behöver fler bostäder, framför allt behövs fler småhus och radhus. Vi vet att när människor får önska hur de ska bo så vill de flesta ha sin egen täppa, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd till TT.

– Många vill flytta till Danderyd, då är det viktigt att vi inte i vår iver att få fler kommuninvånare bygger bort det som alla uppskattar med kommunen: en trygg och modern trädgårdsstad och med en blandning av villor och flerbostadshus och nära till både vatten och grönområden, fortsätter hon.

LÄS MER: Kommunlista: De är bäst och sämst på nya bostäder

Trots den stora bostadsbristen är Danderyds kommun försiktiga med att bygga och menar att många kommuner saknar evighetsperspektivet när de bygger.

TT: Enligt Boverket behövs drygt 600 000 bostäder de kommande tio åren, borde inte Danderyd vara med och dra sitt strå till stacken?

– Vi byggde i går, vi bygger i dag och vi kommer att bygga i morgon. Vi vill utveckla kommunen hållbart, vackert och i samklang med vår kulturmiljö, då gäller det att vara försiktig när jungfrulig mark exploateras. Hållbarhetsfrågan är central för oss, vi förvaltar kommunen i ett evighetsperspektiv, för oss som bor här nu men också för framtida generationer, därför eftersträvar vi en jämn och stabil befolkningstillväxt. Många kommuner verkar sakna evighetsperspektivet, kanske för att det är mindre greppbart och inte något som man kan förhålla sig till i mandatperioder, ungefär som klimatfrågan, säger Hanna Bocander.

Klas Widestrand/TT

LÄS MER: Så stora vinster gör kommunerna på markaffärer – hela listan

LÄS MER: Osund försäljning fick Danderyds ekonomi på fall - ”Varför sa ingen något?”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev