tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Dålig kontroll av sprängmedel – hinns inte med

Publicerad: 14 april 2023, 08:52

Sprängmedel används på felaktigt sätt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Många kommuner hinner inte med att tillräckligt ofta kontrollera verksamheter som hanterar explosiva och brandfarliga varor. En del kommuner gör ingen tillsyn alls.

Ämnen i artikeln:

Säkerhet

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nyligen följde upp hur kommunerna klarar sin tillsyn efterlyste många kommuner mer vägledning kring tillståndsprövning. Det framkom också att en del på grund av resursbrist inte genomför någon tillsyn alls av verksamheter som hanterar explosiva varor.

– Vi har inte kapacitet att göra all tillsyn, säger Patrik Midenborn, enhetschef på Räddningstjänsten Storgöteborg, till tidningen Dagens Arbete.

Bergsprängningsentreprenörernas förening (BEF) har länge krävt att ansvaret för tillståndsprövning och tillsyn av hantering av explosiva varor ska flyttas från kommunerna. Föreningen vill att Polismyndigheten eller MSB tar över.

– Det är en katastrof att ansvaret landat på kommunerna. Det är rättsosäkert, kompetensen varierar kraftigt mellan kommunerna, säger Jan Johansson, vd för BEF, till Dagens Arbete.

Av MSB:s enkät till kommunerna framgår att det på flera håll finns en oro för kriminellas användning av explosiva varor, avsiktlig beskjutning med fyrverkerier mot allmänhet och blåljuspersonal samt för att hantering av pyroteknik kan leda till bränder.

– Vi vet att civilt sprängmedel används på felaktigt sätt. Vi är ju en del i det som händer, eftersom vi är tillstånds- och tillsynsmyndighet. Det känns inte bra, säger Patrik Midenborn, Räddningstjänsten Storgöteborg.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev