Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Byggloven tar för lång tid

Det är ett faktum att det tar för lång tid för länsstyrelserna att hantera bygglov som överklagats, och så kan vi inte längre ha det, skriver SKL:s Anders Knape i en replik till landshövdingen i Stockholms län.

Publicerad: 1 juni 2012, 10:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

DetaljplanerBostadsbyggande

Chris Heister, min uppfattning är att handläggningstiderna för överklagande om bygglov måste kortas. Det går inte att prata bort att länsstyrelsernas handläggningstider för överklagande av bygglov är oacceptabelt långa och att det i sin tur påverkar byggandet. Det är inte en myt utan ett problem. Ett problem som vi snarast vill se en lösning på. Vi säger inte att kortandet av handläggningstiderna är hela lösningen på bostadsbristen i Stockholm. Det vi säger är att det är en viktig pusselbit för att få igång byggandet i hela landet.

I genomsnitt tar det ett år för länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland, Västmanland och Norrbotten innan de fattat beslut om överklagade bygglov. Det är inte rimligt. Och det som oroar oss är att den nya plan- och bygglagen som skulle snabba på hanteringen och förbättra förutsättningarna för byggandet i Sverige inte har fått avsedd effekt. Kommunerna måste lägga resurser på omständlig administration och den vägledning som lagen utlovar från statligt håll lyser i många fall med sin frånvaro.

Vi vill att länsstyrelsernas arbetssätt och effektivitet snarast ses över. Att myndighetsutövningen inom området planering och byggande fungerar är avgörande för landets tillväxt.

Fotnot: Ovanstående inlägg är en replik till den artikel som landshövdingen i Stockholms län, Chris Heister, skrev i Dagens Samhälle 14 maj.

Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DetaljplanerBostadsbyggande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev