lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Buschs besked efter skarpa kritiken: Elstöd till norra Sverige

Publicerad: 9 januari 2023, 15:51

Foto: Janerik Henriksson /TT

Även norra Sverige ska få elstöd, meddelar pressade energiminister Ebba Busch (KD). Pengarna väntas betalas ut i vår.
Beskedet kommer efter skarp kritik från lokalpolitiker och boende som tidigare nekats pengar.

Ämnen i artikeln:

EnergikrisenEnergipolitik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Regeringen vill införa ett nytt elstöd för hushåll i hela Sverige, uppgav Ebba Busch på en pressträff som innehöll en del frågetecken.

De tidigare så stora prisskillnaderna mellan nord och syd jämnades ut i slutet av 2022 – elen blev i november ungefär lika dyr överallt. Svenska Kraftnät ges därför i uppdrag att ta fram och skicka in en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen. Om allt går som det ska väntas pengarna betalas ut i vår, mer precis än så är inte ministern. Hur stor del av stödet som går till Norrland är oklart.

– Värsta tänkbara läge är en situation där vi sätter ett datum som sedan inte håller. Det är anledningen till att vi säger under våren, det är realistiskt, säger Ebba Busch.

Myndigheten ska också undersöka om det går att införa ett tak baserat på förbrukning av del.

– Vi ber Svenska Kraftnät att pröva om taket kan sättas på olika nivåer så man tar hänsyn till det kallare klimatet i norra Sverige, som väntas kräva högre förbrukning än i södra Sverige. 

DS har tidigare pratat med kommunalråd för Socialdemokraterna och Centerpartiet i norra Sverige som häftigt kritiserat regeringens och Sverigedemokraternas beslut att inte ge dem stöd. ”Det upplevs nästan hånfullt”, sa Krokoms kommunalråd Susanne Andersson (C). 

Det tidigare utlovade elstödet till Sydsverige väntas komma i februari. Det nya stödpaketet gäller för perioden november–december 2022.

LÄS MER:

Nytt förslag om elprisstöd till företag och kommuner 

Beslut i tuffa tider: Här kan räkningar få vänta

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev