Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Botkyrka – en ljuspunkt i Stockholms bostadsmörker

Botkyrka kommun och byggföretaget Hemgården tog nyligen det första spadtaget för ett kvarter med bostadsrätter i Fittja. Då var 90 procent av lägenheterna sålda. Det är ett resultat som vilken mäklare som helst skulle vara nöjd med, och ett exempel som fler kan lära av.

Publicerad: 19 december 2012, 09:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostäder

Stockholmsregionen växer med rekordfart, under årets första halvår ökade länet med 17 684 invånare. Samtidigt är bostadsbyggandet väldigt lågt, under samma halvår påbörjades bara 1 882 lägenheter. Om vi vill behålla dagens boendetäthet hade vi behövt nästan 10 000. Men i stället för att öka, så sjunker bostadsbyggandet och i media hopar sig larmrapporterna. Nyligen rapporterade DN att byggherrar tvingas rea nyproducerade bostadsrätter, till och med i centrala lägen. Längre ut i länet går det inte att bygga alls, menar många. Uppgivenheten sprider sig, inte minst bland Stockholms unga bostadslösa.

Men en bit ut längs tunnelbanans röda linje syns en annan bild: Härom veckan samlades en stor skara förväntansfulla stockholmare på en tidigare skoltomt i Fittja, för att vara med om första spadtaget för Sjöterrassen, ett projekt där flera av dem tecknat sig för en ny bostad. I nära samarbete mellan Botkyrka kommun och byggföretaget Hemgården växer här fram ett projekt som förenar välkända Stockholmskvaliteter som sjöutsikt och goda kommunikationer, med modern, spännande arkitektur och attraktiva priser.

Intresset har inte låtit vänta på sig: När försäljningen av de 62 lägenheterna och radhusen skulle börja stod över 400 personer i kön och på 90 dagar var 90 procent sålt. Nu är bygget igång efter en planprocess som gått som på räls, vilket ju inte alltid är fallet i regionen. Under nästa år står ett helt nytt kvarter klart i sluttningen mot Albysjön, ett stenkast från Fittja centrum och t-banan, med lägenheter och radhus av senaste snitt i en tät urban miljö, signerad Kjellander-Sjöberg, ett av landets mest spännande arkitektkontor – och 62 stockholmshushåll har fått sin bostadsfråga löst.

I sanning en ljuspunkt i regionens bostadsmörker, men än så länge ett undantag. Vad vi vill säga med denna artikel är att Sjöterrassen i Fittja skulle kunna vara startskottet för en rad bostadsprojekt av samma slag. I Botkyrka, och runt om i regionen, finns rader av platser med samma potential. Nära naturen, nära regionala centra och, i Botkyrkas fall, med miljoner människor möjliga att nå inom 50 minuter.

I grannstadsdelen Alby slutförs just en av Stockholms mest omfattande dialoger om framtidens stad. I Alby finns redan en kreativ miljö under stark utveckling. Cirkus Cirkörs etablering var startskottet och på mindre än tio år har Alby blivit en plats som drar till sig många företag och besökare. Över 2 000 personer har kommit med synpunkter och tips och det finns en väldig förändringsvilja i området. Resultatet av arkitekters, planerares, politikers och Albybors arbete är förslag som visar massor med möjligheter till nya ”sjöterrasser” – nya bostadsprojekt med fantastiska omgivningar, goda kommunikationer, till attraktiva priser och med kort sträcka från start till mål i planprocessen.

De närmsta åren kommer Botkyrka att växa och ta ut svängarna för att bli en mötesplats och ett kreativt nav i Stockholm. Botkyrka kommun arbetar fokuserat på att stadsmiljön ska utvecklas och nytt byggande ska vara genomtänkt med intressant och utmanande arkitektur, i Alby och Fittja och i resten av kommunen. I Botkyrka finns plats för 20 000 nya bostäder de närmsta 30 åren. Vi vill ta fler spadtag mot bostadsbristen!

Liksom i resten av regionen fordrar en del av dessa nya bostäder utbyggnad av statlig infrastruktur som väg och järnväg. Hittills har dock regeringen genom bostadsminister Stefan Attefall (KD) lagt det mesta av ansvaret för det låga bostadsbyggandet på regionens kommuner. Det är att göra det lite lätt för sig. Från statligt håll krävs mer än förenklad andrahandsuthyrning för att få fart på bostadsbyggandet. Men är man beredd att ta ansvar för infrastrukturen även utanför regionens kärna finns det som sagt gott om byggbar mark.

Så vad väntar bostadsministern och byggbranschen på?

Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande (S), Botkyrka

Peter Nyberg, samhällsbyggnadsnämndens ordförande (S), Botkyrka kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostäder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev