onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Borgarråden: Nya Slussen kommer att byggas

Motståndarna till Nya Slussen har en sällsynt förmåga att ständigt hitta nya skäl till att motarbeta en av Stockholms mest välbehövda om- och nybyggnationer. Frågan är dock om inte det senaste inspelet om förlorade turistmiljarder tar priset som det mest kreativa, replikerar borgarråden Sten Nordin och Regina Kevius.

Publicerad: 14 januari 2014, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Infrastrukturinvesteringar

REPLIK. På Dagens Samhälle den 7 januari presenterades den långsökta teorin att nya Slussen hotar Stockholms turistnäring (läs här). Detta är ett av många märkliga eller felaktiga påståenden som presenteras i artikeln.  Även om argumentationen delvis är ny så är slutsatsen densamma: Nuvarande Slussen får inte förändras.

Debattörerna oroar sig bland annat för att utsikten från Fjällgatan på Södermalm kommer förstöras och att turistbussar överhuvudtaget inte kommer kunna ta sig dit. Mycket riktigt kommer trafiksituationen runt Slussen att påverkas under byggtiden, särskilt under den mest intensiva byggperioden. Turistbussar liksom övrig trafik kommer att få köra andra vägar – men de kan fortfarande ta sig fram till Fjällgatan. Det är cirka en kilometer från utsiktspunkten på Fjällgatan till Slussen. Att nya Slussen, med samma höjder som dagens anläggning, skulle påverka utsikten från Fjällgatan i någon större utsträckning är orimligt och går svårligen att beskriva som att panoramautsikten ”reduceras och förfulas gravt”.

Vidare kritiseras den trevägskorsning som i en tunnel kommer binda samman Stadsgårdsleden, Söder Mälarstrand och den nya slussbron från Gamla stan. Men det är ett felaktigt påstående att staden planerar för en korsning som kommer få ”katastrofala konsekvenser”. Arbetet med att optimera anläggningen pågår hela tiden, både för att göra anläggningen så säker som möjligt, men också för att med god planering förenkla byggtiden. Under planeringen av ett så här stort projekt är det självklart att man gör avancerade riskanalyser – för att riskerna i den färdiga anläggningen ska bli så små som bara är möjligt.

Det säkerhetskoncept staden tar fram ska kunna klara av att hantera allvarliga situationer. Tunneln som förbinder Stadsgårdsleden och Söder Mälarstrand kommer till exempel att få ett sprinklersystem, ventilation och utrymningsvägar som gör att man snabbt kan evakuera tunneln om olyckan skulle vara framme. Tunneln kommer också att utrustas med barriärelement som skyddar mot påkörning och som skiljer trafiken åt. Den kommer även att utrustas med övervakningssystem och detektorer så att man kan ha en noggrann övervakning.

Inte heller påståendet om att nya Slussen kommer att leda till försämrad tillgänglighet stämmer. Staden har låtit genomföra en oberoende granskning för att säkerställa att den nya anläggningen är tillgänglig för alla. Nya Slussen innebär dessutom att Slussenområdet förvandlas från en trafikplats till mötesplats. Bilar kommer att få mindre utrymme. Kollektivtrafik, cyklister och gående får mer utrymme.

Avslutningsvis landar debattörerna i förslaget att nuvarande Slussen ska bestå. Men att bevara Slussen med sin nuvarande utformning är inte möjligt. Anläggningens skick är helt enkelt för dåligt. Att bygga en kopia, den så kallade Plan B, är inte heller vad stockholmarna vill. I samband med de plansamråd som hölls 2007 avfärdades förslaget om att bygga upp Slussen med ungefär samma lösning som i dag till förmån för en ny anläggning. Alla politiska partier, remissinstanser och en majoritet av de stockholmare som deltog i plansamrådet var ense om detta.

Sedan i höstas har den demokratiskt beslutade detaljplanen vunnit laga kraft. Nya Slussen kommer att byggas och Slussen kommer att kunna anpassas till 2000-talets behov. Vår förhoppning är därför att alla engagerade människor vill delta i att göra nya Slussen till en så bra mötesplats som möjligt.

Sten Nordin, finansborgarråd (M) och kommunstyrelsens ordförande Stockholms stad

Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd (M) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Infrastrukturinvesteringar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev