Infrastruktur
Bilen har en framtid - i delningsekonomin
Motormännen har rätt i att bilar behövs även i framtidens städer. Men då ska de ingå i delningsekonomin och här är taxi det tydligaste exemplet: våra bilar används effektivt och står inte parkerade och tar upp värdefull gatumark, svarar Taxiförbundet.
Publicerad: 26 september 2016, 10:39
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Visst vill folk åka bil - men de behöver inte äga en bil, skriver Svenska Taxiförbundet. \
REPLIK I artikeln Bilförbud desperat skrämselpropaganda reagerar Motormännens vd Fredrik Daveby starkt på att jag och Svenska Taxiförbundet vill minska privatbilismen i våra städer och i stället satsa på kollektivtrafik, där taxi ingår, gång och cykel.
Om Fredrik Daveby bemödat sig med att läsa hela min debattartikel, om behovet av en stadsplanering för ökad mobilitet, hade svaret förhoppningsvis blivit betydligt mer nyanserat.
Runt om i världens städer pågår samma utveckling. En kraftig urbanisering har lett till stora behov av att hushålla med gatuutrymmet så att alla ska kunna ta sig fram. Samtidigt visar all seriös forskning att människor vill vistas i miljöer med goda stadskvaliteter.
I biltäta megastäder i USA och Sydamerika börjar man nu tänka om. I New York stänger man av privatbilarna från delar av stadskärnan. Till och med i Los Angeles har borgmästaren börjat satsa på kollektivtrafik och cykling.
Motormännen förefaller vara den sista bastionen för 60-talets samhällsplanering i en värld där klimathänsyn och önskan om levande städer slagit igenom. Till och med biltillverkarna själva har lämnat denna bastion när de satsar på bilpooler (Daimler och BMW), gemensamt ägande av bilar (Audi), och cykeltjänster (Ford).
Skrämselpropaganda om tomma butikslokaler i innerstäderna rimmar väldigt illa med fakta. Aktörer som Fastighetsägarna och Handelskammaren hävdar motsatsen och hyllar numera bilfria gator och cykelbanor. Det största hotet mot handeln i stadskärnorna utgörs i stället av köpcentrum med ett hav av parkeringsplatser på åkermark långt ifrån kollektivtrafiken utanför städerna.
Jag kan vara överens med Motormännen att bilar behövs även i framtidens städer. Men då ska de ingå i delningsekonomin. Taxi är kanske det tydligaste exemplet som finns på delningsekonomi. Våra bilar används effektivt hela tiden, de står inte parkerade och tar upp värdefull gatumark. De utgör ett fantastiskt komplement till annan kollektivtrafik. Framför allt utgör de tillsammans med andra moderna mobilitetstjänster ett utmärkt alternativ till dyrt och ineffektivt privatbilsägande.
Från Svenska Taxiförbundet ställer vi helhjärtat upp på arbetet med att bygga hållbara städer. Vår bedömning är att taxibranschen erbjuder just den typ av mobilitetstjänst som behövs i framtidens städer, tillsammans med annan smart kollektivtrafik, bilpooler och cyklar. För visst vill folk åka bil. Men de behöver inte äga en bil.
Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.