lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Appar och tävlingar ska sporra elever att cykla till skolan

Publicerad: 27 maj 2022, 09:37

Järfälla kom i fjol trea i kategorin mellanstora städer i Cykelfrämjandets Kommunvelometern, som mäter och jämför kommuners cykelfrämjande insatser. Målmedvetet arbete ligger bakom, enligt trafikplaneraren Joanna Saber. Foto: Järfälla kommun

Allt fler barn skjutsas med bil till skolan av sina föräldrar. Det är dåligt för hälsan, miljön och trafiksäkerheten. Järfälla kommun försöker bryta den negativa trenden med en ny cykeltågsapp, tävlingar och bättre infrastruktur.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttApparSkolanUtbildningTrafikKlimatarbetet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Cyklandet ska fördubblas fram till 2035. Det målet föreslår Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) som på regeringens uppdrag undersökt hur mycket hojandet i Sverige ska öka. Dessutom betonar Klimaträttsutredningen i sitt slutbetänkande att dagens miljöskadliga infrastrukturplanering bör läggas om i syfte att minska bilismen till förmån för cykel, gång och kollektivtrafik.

Cyklingen har länge fört en tynande tillvaro i Trafikverkets infrastrukturplans marginaler, i skuggan av bilismen. Men i flera kommuner pågår arbete för att få fart på trampandet. I höst väntas pilotprojektet Cykeltågsappen starta i Järfälla, i samarbete med projektet Bikeable City som leds av Trivector. Föräldrar, cyklande sådana förstås, får turas om att hämta och lämna barnen på Skälbyskolan – ett av kommunens olika sätt att minska antalet elever som körs med bil.

– Det är för att samordna så att fler barn kan cykla till skolan ihop med en förälder. Vi vill uppmuntra och göra det lite lättare, säger trafikplaneraren Joanna Saber. 

I samband med pilotprojektet ska kommunen genomföra en kampanj på skolan.

– Det blir olika typer av insamling av data, exempelvis hur många som går och cyklar till skolan en viss dag. Resultatet kommer att visas på en skärm i skolan, så ska eleverna försöka slå resultatet.

LÄS MER: KTH-forskare vill göra gator mänskliga

Andelen elever i Sverige som går eller cyklar till skolan har minskat drastiskt de senaste decennierna. Det medför flera problem: barnen blir mindre aktiva, koldioxidutsläppen ökar och fler bilar längs skolvägarna skapar osäkra trafiksituationer. Det fria skolvalet är en av orsakerna, tror Joanna Saber. Många barn har fått längre väg till skolan.

– Föräldrar vill vara snälla och skjutsa barnet, men frågan är om det hjälper eller stjälper. Det är en negativ trend som vi verkligen behöver göra något åt, säger Joanna Saber.

Kommunen har kartlagt den fysiska infrastrukturen kring skolorna. Det sker i dialog med elever som får peka ut sin resväg på kartor och utgör grunden för åtgärderna. I december invigdes en ny cykel- och gångväg till Skälbyskolan som saknade en sådan.

– Vi arbetar konstant med frågorna och har beteendepåverkande kampanjer. Varje höst hålls en nationell gång- och cykeltävling där många av Järfällas skolor deltar, sedan har vi en egen tävling på våren, säger Joanna Saber.

Ni jobbar mycket med tävlingsmoment, hur funkar det?
– Att man kan tävla mot varandra och vinna pris till klasskassan sporrar eleverna allra mest, får vi höra från skolorna.

LÄS MER: Sveriges minsta kommun med i kampen om Trafikverkets pengar

Ett annat exempel är kommunens projekt Aktiv mobilitetsfond – en form av medborgarbudget – där 500 000 kronor fördelas. Skolor och invånare får lämna in förslag som främjar fysisk aktivitet och vinnarna utses i en omröstning.

Joanna Saber lyfter förutom dialog med eleverna fram engagerade rektorer och lärare som a och o för att få ut cykelbudskapet. Hon trycker också på vikten av att kontinuerligt arbeta med frågan.

– Det är viktigt att det inte bara är en kampanj under en vecka eller månad, det måste vara ett återkommande arbete, för beteendeförändring är svårt. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev