Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Andelsägande räddningen för slitna miljonprogram

Vi kan inte vänta på att utredningar och lagförslag ska lyfta miljonprogrammets slitna områden. Därför tar Botkyrkabyggen nu ett initiativ för att ombilda hyresrätter till andelsägarlägenheter.

Publicerad: 23 augusti 2012, 05:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MiljonprogrammetBostäder

Botkyrkabyggen äger 12 000 lägenheter, varav majoriteten i miljonprogramområden. Ofta är bolaget enda hyresvärd i områden som består av enbart hyresrätter.

Utmaningen är att en del hyresgäster som bidrar till stabilitet, flyttar från sitt område och ofta från kommunen, när de får bättre ekonomi och köper en bostad. Genom att erbjuda boende att köpa sin lägenhet hoppas Botkyrkabyggen ge dem en möjlighet att bo kvar. Därför satsar företaget på Andelsägarmetoden som en del i paletten för att utveckla miljonprogrammen.

Botkyrkabyggen är först i Sverige med att genomföra ett referensprojekt med Andelsägarmetoden. Metoden innebär att boende ges möjlighet att äga bostaden utan ombildning till bostadsrättsförening. Botkyrkabyggen kvarstår som majoritetsägare av övriga lägenheter i huset och som förvaltare. Allt det yttre sköts av Botkyrkabyggen, liksom stammar, ledningar och trappuppgångar. De boende som väljer att inte äga, bor kvar som vanligt. Det skapar trygghet för både de som fortsätter att bo i hyresrätt och för de som äger sin lägenhet.

Att få stabilitet i miljonprogramområdena är en nyckelfaktor för hållbar utveckling i många kommuner. Områden som ständigt dräneras på de människor som bidrar till stabilitet i trapphuset och kvarteret är bekymmersamt.

Botkyrkabyggen har valt ut två fastigheter i området Eriksberg för referensprojektet. Intresset bland boende har varit stort. Över 40 procent har lämnat intresseanmälan att de är intresserade. Lägenheterna beräknas säljas för ungefär 400 000 kronor för 70 kvadratmeter. Egna insatsen beräknas bli i storleksordningen 20 000-40 000 kronor. Botkyrkabyggen lämnar återköpsgaranti för förste ägaren inom ett års tid. Andelsägarmetoden motverkar spekulationsköp. Det är samma regler för uthyrning som för hyresrätter.

När Botkyrka kommun i workshops frågat kommuninvånarna vad de tycker, så framkommer önskemål om olika upplåtelseformer i samma kommundel, en mera blandad miljö med bostadsrätter, nybyggda villor och nyproducerade hyresrätter.

Både regering och opposition är positiva till referensprojekt med Andelsägarmetoden. Det visade sig i somras när både Veronica Palm, socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, och Ulf Perbo, statssekreterare (KD), deltog i vårt seminarium i Almedalen om andelsägarmetoden som ett sätt att arbeta för stabilitet i miljonprogrammen.

Vi kan inte vänta på utredningar och lagförslag och hoppas på goda idéer. Det handlar om framtiden för miljonprogrammen. Därför jobbar vi redan nu tillsammans i referensprojektet med andelsägarmetoden.

Ulf Nyqvist, vd Botkyrkabyggen (Foto: Tobias Fischer)

Henrik Friman, vd Andelsägarbolaget

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MiljonprogrammetBostäder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev