Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Almega agerade grymt och omänskligt

Fackförbunden startade för att försvara anställda mot grymma arbetsförhållanden. Att säga upp fastanställda och göra dem till timanställda var omänskligt av Almega - och det var facket tvunget att protestera emot, skriver SSU Stockholm.

Publicerad: 19 juni 2014, 06:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TågtrafikLönebildningArbetsmarknadArbetsgivarorganisationerKollektivavtal

REPLIK. Att strejka är den enda möjligheten som medlemmar i facket har när arbetsgivaren bryter mot det kollektivavtal som parterna gemensamt kommit överens om eller då det inte finns något kollektivavtal. I detta fall ville arbetsgivaren, Almega, säga upp personal som är fastanställda för att därefter återanställa dem som deltidare eller timanställda och dessutom med en lägre lön.

Detta var en konflikt som pågick mellan Almega och fackförbundet SEKO i Skåne.

Till midsommar varslade SEKO om stödstrejk även bland pendeltågsförarna i Stockholm. Debattören Joanna Ljunggren från Fria Moderata Studentföreningen i Stockholm undviker i sin debattartikel i Dagens Samhälle 18 juni att överhuvudtaget nämna upprinnelsen till strejken för att således underminera de fackförbund som varslade om stödstrejk i solidaritet med sina arbetskamrater i Skåne.

Precis som debattören säger så startade fackförbund för att försvara anställda mot grymma arbetsförhållanden. Vi har svårt att se vad debattören menar skulle vara så annorlunda med då och nu. För visst är det grymt och omänskligt av Almega att tvinga sina fastanställda att bli timanställda och leva i en otrygg tillvaro.

Det är dessutom pinsamt att de, som är Sveriges största arbetsgivarorganisation för tjänsteföretag, inte kunde se sitt ansvar i strejken utan skyllde ifrån sig på att SEKO gav dem kalla handen i förhandlingar. Om Almega inte hade velat försämra för sina arbetare så hade varken den första strejken, strejken i Skåne, eller den eventuellt påföljande stödstrejken i Stockholm, brutit ut.

Moderata studentföreningen ger sig på ett försök att förklara varför individer med utländsk bakgrund och ungdomar står utan arbete och som vanligt beskylls LAS vara en anledning till att de inte släpps in på arbetsmarknaden.

Låt oss berätta varför arbetslösheten är så hög: Moderaterna och deras allianskompisar har hela tiden prioriterat skattesänkningar före jobben – något som misslyckats kapitalt. Man behöver inte vara ekonom för att räkna ut att mindre pengar till det gemensamma skapar färre arbetstillfällen. Att moderaterna saknar förmågan att skapa nya jobb och dessutom går ut och uppmanar till strejkbryteri, är ännu ett bevis för att de och deras tillhörande sidoorganisationer är arbetarfientliga och definitivt inte det ”nya arbetarpartiet”.

Folkpartiet gick häromveckan ut med att man kraftigt vill begränsa strejkrätten och för mindre än ett år sedan när Kommunal tog ut sina busschaufförer i strejk så valde Fria Moderata Studentföreningen att sätta in egna bussar på vissa sträckor för att visa hur tydligt avstånd man tar när arbetarnas villkor ska förbättras.

Vi vet inte var debattören har fått det ifrån att denna strejk ska varit opolitisk – arbetarrörelsen och facket går hand i hand och för SSU Stockholm är det en självklarhet att vår del av arbetarrörelsen, Socialdemokraterna, ger sitt stöd åt strejken. Genom att FMS själva går ut och debatterar denna strejk och även tydligt tar parti för Almega, så har man visat på den politiska skiljelinjen som finns mellan arbetarrörelsen och högern.

Vi hoppas i första hand att Almega tar sitt förnuft till fånga framöver och slutar upp med att göra villkoren sämre för sina anställda. Vi måste få ett stopp på tramset då vi pratar om människor och deras liv som står på spel, då tryggheten försvinner och pengarna inte räcker till hyran.

Om inte detta fått det slut det fick i går onsdag (då strejken avbröts), hade fackförbunden som haft möjlighet att ta ut sina anställda i en stödstrejk varit beredda att göra det, i solidaritet med de strejkande arbetskamraterna i Skåne. Tillsammans är fackförbunden som starkast.

Hanna Jokio, ordförande SSU Stockholm

Stefan Johansson, facklig ledare SSU Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev