Infrastruktur
Alliansen visar sitt rätta ansikte när SL bantas
1 000 indragna bussturer om dagen och glesare trafik i tunnelbanan. Det är resultatet av Alliansen i Stockholms läns landstings budget där de bantade bort 250 miljoner kronor. Det tog två månader efter valet för Alliansen att visa sitt rätta ansikte.
Publicerad: 19 november 2014, 08:41
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Resenärerna måste kunna lita på att de kommer till jobbet.
I valrörelsen 2014 lovade Moderaterna gång på gång att deras vidlyftiga planer på utbyggd kollektivtrafik var realistiska och fullt finansierade. Vi i Miljöpartiet var kritiska till att ge mer pengar både till utökad kollektivtrafik och till stora motorvägsbyggen. Med den snäva budgeten som landstinget i Stockholms län har så har vi i Miljöpartiet varit ärliga med att det inte finns pengar till både motorvägsbyggen och till utbyggd kollektivtrafik och att vi väljer kollektivtrafiken.
Alliansen fortsatte att vidhålla att väljarna inte skulle behöva välja mellan utbyggd kollektivtrafik och motorväg. De skulle få både glass och godis.
Nu ser vi dag för dag allt tydligare att dessa löften var ett luftslott som sprängdes. Och det kommer vara det första av många. Det moderatledda minoritetsstyret i Stockholms läns landsting, klarar varken att finansiera driften av befintlig kollektivtrafik, än mindre att göra de utbyggnader och upprustningar som de lovat.
Roslagsbanans fortsatta upprustning, Spårväg City och upprustningen av Röda linjen är exempel på utlovade satsningar som stockholmarna kan göra sig beredda på att det kommer dröja lång tid innan de blir verklighet.
Förbifart Stockholm kommer kosta minst 32 miljarder kronor. Att alla intäkter från trängselskatten går dit, i stället för att satsa på kollektivtrafiken, tycker Alliansens företrädare i Stockholms läns landsting är så viktigt att de skrivit ett brev till infrastrukturministern med just denna slutsats.
Att bygga Spårväg City, öka kapaciteten på Roslagsbanan och få tätare trafik på Röda linjen är stora spårinvesteringar som kan slutföras på relativt kort tid. För en växande Stockholmsregion är det helt avgörande att dessa projekt kommer igång och fortsätter nu. Moderaterna hänvisar till tunnelbaneutbyggnaden, men det dröjer länge innan nya T-banelinjer är på plats.
Vi i Miljöpartiet har sträckt ut handen till Alliansen för att omförhandla finansieringsmodellen så att trängselavgifterna går till kollektivtrafiken i stället för till motorvägar. Men Alliansen har sagt nej till förhandlingar och sitter därför i en situation där de varken har pengar eller en trygg majoritet att fatta beslut utifrån. Vi hoppas dock att de ska ta sitt förnuft till fånga och komma till förhandlingsbordet.
Om Alliansen inte vill förhandla ser vi nu början på ett förfall inom kollektivtrafiken. Det förtroende som Alliansen har fått av väljarna, som innebär att man ska kunna räkna med att komma till jobbet i tid genom att kollektivtrafiken är ett snabbt, tryggt och smidigt sätt att ta sig fram i Stockholm, det grusar nu Alliansen. Och de kommer att grusa det om igen när det blir uppenbart att det inte finns pengar att hålla de löften de givit i valrörelsen.
Miljöpartiet kommer i sitt förslag till landstingsbudget tillföra de medel som Stockholms läns landsting behöver för att utveckla kollektivtrafiken. Vi har också ekonomiska möjligheter att utöka busstrafiken, inte dra ner.
Allt annat än detta är ett svek mot en region som är i desperat behov av en samlad lösning för trafiken, en lösning som klarar både framkomlighet och miljöambitioner. Vi lovar inte allt till alla, utan tar ansvar för landstingets ansträngda ekonomi. Det är det enda sättet att undvika att kollektivtrafiken blir ett luftslott som sprängs igen och igen.
Malin Karlsson, trafikpolitisk talesperson (MP), Stockholms läns landsting
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.