tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Vi måste ta tillbaka staden från langarna

I Malmö hotar knarklangare de föräldrar som ska hämta sina barn på en förskola i närheten av knarkhandeln. Samhället måste säga ifrån mot gängen och Malmö Stad och polisen måste ta tillbaka stadens gator.

Publicerad: 1 november 2016, 22:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Knarkrondellen heter knarkrondellen också i Google Maps, konstaterar debattören.


Ämnen i artikeln:

BarnskyddPolisenFörskolaNarkotikaBarnMalmö

Föräldrar som ska hämta sina barn på förskolan hotas av knarklangare. Det är den bittra sanningen i Malmö där Folkets Park, en av Sveriges mest besökta platser, i åratal har kantats av droghandel. Droghandeln är så etablerad att rondellen där handeln sker har fått det inofficiella namnet Knarkrondellen – även på Google Maps.

Att barnens lek på förskolan kantas av droghandel är illa nog. Men vad som nästan är värre är att den även kantas av det etablerade samhällets reträtt. År efter år har droghandlare tillåtits handla helt öppet på Malmös centrala gator. Barnfamiljer erbjuds droger i full öppenhet när de går med sina barnvagnar på eftermiddagen.

Hur säkrar man en bra och trygg vardag för barn i den miljön? Källans Förskola vid Folkets Park stänger ute knarkhandeln från förskolan genom att täcka fönstren så barnen inte ser. Jag förstår dem.

Men är det verkligen det svaret vi vill ge till våra barn? Att samhällets svar på gängens hot är att stänga ute verkligheten? Att vi blundar istället för att kämpa tillbaka? I mina ögon är det ett orimligt svar och som hoten tydligt visar försvinner problemen inte för att man blundar för dem.

Vi har haft liknande tillfällen förut i Malmö, där till exempel posten inte har kunnat delas ut i delar av stadsdelen Seved för att gängen inte tillät det. Ibland har det kommit ett gensvar från polisen, men gång på gång ser vi att gängen i Malmö anser att det är upp till dem att tillåta vem som rör sig i olika delar av staden. Det är helt orimligt och det är dags för oss i samhället att vara tydliga med att vi inte tänker låta gängen bestämma.

Det är mer än dags att Malmö stad och polisen vid varenda händelse där gängen försöker att äga ett område satsar fullt ut. Polisen borde dominera gatorna så snart gängen försöker sig på att äga ett område, men de är inte där. Malmö stad borde skicka varenda gatuarbetare och administrativ arbetare till platser som gängen vill äga för att dominera genom att helt enkelt vara fler. Men Malmö stad är inte där.

Därför håller vi på att förlora vår stad, område efter område. Och när ett område väl har förlorats och övergått i händerna på gängen är det mycket svårt att ta tillbaka.

Därför är det dags för Malmöborna att hjälpas åt och markera sitt motstånd mot gängens makt. Om 50 personer står vid knarkrondellen vid lunchtid nu på onsdag när handeln drar igång kommer gängen inte sälja där. Om 100 personer är på plats kommer gängen veta att vi tar staden tillbaka. Om 500 helt vanliga malmöbor i lugn och ro står vid knarkrondellen, för att ta tillbaka våra gator, ja, då kommer barnen se att i Malmö står vi upp för varandra och förstå att de har samhället i ryggen.

Malmö stad och polisen borde skapa ett insatsteam för att markera sin närvaro på platser som gängen försöker dominera. Tills ett sådant är på plats är det upp till malmöborna att i lugn och ro ta tillbaka sin stad genom att helt enkelt finnas på de platser som gängen – helt felaktigt – betraktar som sina.

Jag hoppas att malmöborna vill ses i Knarkrondellen på lunchen och ta tlllbaka staden med mig. Om vi gör detta kan den kanske få ett nytt namn så småningom? Kanske Medborgarrondellen?

Niels Paarup-Petersen, gruppledare Centerpartiet Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev