Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Vi har velat förbjuda månggifte hela tiden

Hade ni lyssnat på oss, hade månggifte varit förbjudet sedan länge, skriver SD, som välkomnar, men kritiserar andra partiers senfärdighet.

Publicerad: 28 december 2017, 12:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

JämställdhetSverigedemokraternaLiberalernaSocialdemokraterna

Sverigedemokraterna har länge drivit frågan att totalförbjuda månggifte i Sverige. Detta ska gälla alla, oavsett vilket land man gift sig i eller vilken kultur man anser sig tillhöra. I Sverige ska man bara kunna vara gift med en person. Samtliga övriga partier har dock försvarat den ordning som gällt, att äktenskap ingångna i annat land ska respekteras även om det innefattar mer än två personer, förutsatt att ingen har haft anknytning till Sverige före vigseln.

Under hösten vände plötsligt det liberala partiet och vill att frågan om månggifte snarast ska utredas för att kunna förbjudas. Plötsligt hade även Liberalerna fått upp ögonen för det kvinnoförtryck som månggifte normalt är. Månggifte är nåt hela annat än det traditionella äktenskapet, där äktenskapet ingås med kärlek. I kulturer där kvinnan har en låg ställning jämfört med mannen är istället äktenskapet är en garanti för att säkra försörjningen och en ekonomisk uppgörelse mellan släkter. Månggifte sker alltid på männens villkor och alltid utan att kvinnorna har möjlighet att säga ja eller nej till varandra i äktenskapet. I fall relationer med flera partners som sker i Sverige är däremot alla överens om att de vill leva tillsammans.

Äktenskap ska inte byggas på tvång, utan av fri vilja. Vi anser att förbud ska användas där människor far illa och där ett förbud kan förhindra detta. I ett land som Sverige där jämställdhet värderas högt upp passar inte månggifte in, då det omvända i dessa kulturer inte sker då kvinnan inte kan vara gift med flera män. Det finns också en risk att mannen favorisera en särskild fru som skapar konflikter inom familjen och mellan fruar.

Redan i början av 2000-talet motionerade socialdemokrater i riksdagen om att på olika sätt förhindra månggifte i Sverige. Efter att Socialdemokraterna tog makten 2014 så har regeringen istället gjort allt de kan för att skjuta frågan på framtiden. Nu är det mindre än ett år kvar till valet och trots det finns inga konkreta förslag mot månggifte framarbetade.

Skatteverket har fått i uppdrag att kartlägga månggifte i Sverige och först i januari förväntas denna kartläggning vara klar. Först därefter vill regeringen eventuellt tillsätta en utredning som kan komma med förslag om lagändringar. En utredning som i så fall knappast blir klar denna mandatperiod. För sakta tyckte liberalerna och gjorde ett utskottsinitiativ för att tvinga statsrådet att snabba på utredningen för att totalförbjuda månggifte.

Då SD efterfrågat ett totalförbud sedan det blev känt att skatteverket faktiskt registrerar och därmed legitimerar månggifte i Sverige, så ställde sig SD omedelbart bakom initiativet. Dock valde övriga partier att fortsätta att indirekt stödja möjligheten till månggifte genom att inte stödja ett uppsnabbat behandlande.

I ett svar nyligen från migrationsminister Heléne Fritzon bekräftas att regeringen väljer att fortsätta blunda. I svaret säger de sig värna jämställdheten och att Sverige skulle ha en mycket sträng reglering kring månggifte. Det är dock väldigt tydligt att istället för att åtgärda problemet med månggifte bland vår nya befolkning så väljer regeringen att leka med orden och få det att låta som om problemet inte finns, men det gör det.

Bollen ligger nu hos regeringen att ingripa. Situationen för de kvinnor som mot sin vilja tvingas ingå i månggifte är på ert samvete, för det finns ingen logisk anledning till varför vi skulle behöva veta exakt hur vanligt förtrycket är, för att kunna ingripa och lagstifta mot det. Hade ni lyssnat på oss, så hade månggifte varit totalförbjudet sedan många år. Det borde vara en självklarhet och det är endast så vi värnar om jämställdheten och kvinnornas livssituation.

Mikael Eskilandersson, talesperson i familjerätt (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev