Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Våra klimatambitioner är (S)törre än alliansens

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. I detta är storstädernas omställning oerhört viktig, eftersom det är här större delen av BNP men också växthusgaserna produceras. Men det finns också stora fördelar med att bygga och bo tätt, inte minst ur miljösynpunkt.

Publicerad: 21 augusti 2018, 08:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KlimatKlimatarbetetKollektivtrafikSocialdemokraternaModeraternaSverigedemokraterna

Stockholmsregionen kan gå före och visa att det går att kombinera lägre utsläpp med jobb och välfärd, genom ett fossilbränslefritt och klimatsmart Stockholm. Socialdemokraterna i Stockholms Stadshus har till exempel drivit på beslutet om att stänga kolkraftvärmeverket i Värtan, som tidigare stått för närmare en tredjedel Stockholms stads totala koldioxidutsläpp. Beslutet innebär att vi stoppar utsläpp av mer än fyra miljoner ton koldioxid.

I en hållbar region är transportinfrastrukturen central. Vi socialdemokrater vill bygga ut kollektivtrafiken, med fler tunnelbanelinjer än de redan beslutade, och utöka tvärförbindelserna som knyter ihop fler delar av regionen med nya moderna superbussar. Alliansens senfärdighet när det gäller kollektivtrafik och miljösmarta lösningar har försenat Stockholms utveckling.

Vi kan också minska vår klimatpåverkan genom att bygga tätare, då energiförsörjning effektiviseras och transportbehoven minskar. I Barkarbystaden i Järfälla satsar Socialdemokraterna på innovationer och energismarta lösningar tillsammans med byggbolag och energiaktörer. Till exempel byggs hundratals klimatsmarta lägenheter som kommer att underlätta medvetna miljöval för de boende, exempelvis via individuell mätning av el och värme. Vidare installeras avfallskvarnar för organiskt köksavfall som blir till fordonsgas.

Att gå före i omställningen skapar stora möjligheter i Stockholm att utveckla ny teknik, nya jobb och nya företag.

Socialdemokraterna kommer att driva en aktiv klimat- och miljöpolitik i Stockholmsregionen, där akademi, näringsliv och det offentliga samverkar för att lösa klimatutmaningen med innovationer som också skapar framtidens jobb.

Socialdemokraterna drev igenom målet om att utsläppen av växthusgaser ur ett konsumtionsperspektiv ska halveras i vår region fram till år 2030. Vilket alla högerpartier tillslut accepterade, förutom Sverigedemokraterna. Men i praktiken sätter både Moderaterna och Sverigedemokraterna skattesänkningar före investeringar för gröna jobb och minskade klimatutsläpp.

I Stockholmsregionen har 405 bostadsrättsföreningar, företag och kommuner hittills fått stöd för att kraftigt minska sina klimatutsläpp via den S-ledda regeringens satsning Klimatklivet. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill avskaffa det här stödet. Det skulle försvaga klimatarbetet och försvåra för företag som vill sälja ny, klimatsmart teknik.

För att klara klimatutmaningen behövs en hög politisk ambitionsnivå och vilja att göra de investeringar som krävs – inte minst i kollektivtrafik och klimatsmart byggande. Det är vi socialdemokrater redo att göra.

Karin Wanngård, finansborgarråd (S) i Stockholms stad

Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande (S) i Järfälla

Talla Alkurdi, oppositionslandstingsråd (S) med ansvar för trafikfrågor i Stockholms läns landsting

Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S) med ansvar för regionplanering i Stockholms läns landsting

Åsa Westlund, riksdagsledamot och klimat- och miljötalesperson (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev