Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Vänstern har kidnappat feminismen”

Att vara feminist innebär att se både yngre och äldre kvinnor i nutidens utmaningar och att göra någonting åt dem. Det är inte att skriva under på gammaldags socialistisk kamp. Vänstern har kidnappat den feministiska agendan och använt den som en täckmantel för att bedriva en röd politik.

Publicerad: 9 mars 2015, 13:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är dags att ta tillbaka feminismen från de mörkröda.

Foto: Jonas Ekströmer/TT


Ämnen i artikeln:

JämställdhetVåld i nära relationerFeminism

Många utrikes födda kvinnor känner inte igen sig i den ideologiska tvångsjackan. Vi vill bygga ett nytt trovärdigt alternativ. Vi vill forma en jämställdhetspolitik som är bred, positiv och inkluderande och som fokuserar på att lyfta kvinnor i stället för att sänka män.

Det är dags att slopa 1970-talsretoriken och fokusera på de viktigaste jämställdhetsfrågorna, som till exempel det ökande våldet mot kvinnor och kvinnors väg till ekonomisk självständighet i Sverige, Europa och världen. Vår vision är att kvinnor ska synas mer, ta plats och våga ta för sig mer. Vi är inte offer, vi är individer med egen kraft som vill skapa våra egna vägar genom livet. Vi behöver mindre retorik och mer praktik.

För oss är det frihet som är vägen till jämställdhet. Frihet att våga vara sig själv, att våga vara annorlunda. Vi vill inte följa en modell, vi vill skapa vår egen mall. Vi moderater arbetar nu för att utveckla och förnya vår politik. Genom arbetsgruppen ”ett modernt arbetsliv, ett jämställt och tolerant Sverige” vill vi möta jämställdhetsutmaningar och alla de trösklar som fortfarande finns för att få livspusslet att fungera.

Vi vill särskilt belysa två utmaningar som vi starkt engagerar oss för:

Ekonomisk självständighet är vägen till jämställdhet. Vi ska skapa förutsättningar för att fler kvinnor ska kunna jobba mer. Vi ska bejaka omställningsbehovet och underlätta för kvinnligt företagande. Det ska vara enklare att komma in på arbetsmarknaden, särskilt för utrikes födda kvinnor. Vi måste också ta krafttag för de oacceptabla löneskillnader som fortfarande finns mellan män och kvinnor.

Kvinnor har en enorm kompetens inom välfärden och är starkt representerade i offentlig sektor. Tjänstesektorn måste öppnas upp för fri rörlighet och fri etablering i hela Europa för att kvinnor ska ha möjlighet att starta eget och bli entreprenörer inom vård och omsorg i Sverige och resten av Europa. Där saknar den mörkröda feminismen svar för Sveriges kvinnor. Tvärtom vill de avveckla rutavdraget, vårdvalet och förkorta arbetsdagen. De vill höja både skatter och bidrag. Förslag som skulle minska kvinnors egenmakt.

Våldet mot kvinnor måste upphöra. Att stärka kvinnors egenmakt är också viktigt i kampen mot våld. I Europaparlamentet har vi antagit viktiga gemensamma verktyg för att kriminalisera människohandel och förebygga och bekämpa våld samt sexuella övergrepp mot kvinnor, där de flesta av offren är unga flickor. Nu är Anna Maria Corazza Bildt ansvarig för att följa upp och se till att reglerna tillämpas enhetligt i hela Europa.

Det är dags att ta tillbaka feminismen från de mörkröda. Vi vill uppmuntra alla att hitta sin feminism.

Vi måste lämna våra ideologiska skiljelinjer bakom oss och samla kraft för att alla kvinnor, oavsett bakgrund eller politisk ideologi ska känna sig fria. För feminismen behöver alla sina vänner.

Anna Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker (M), vice ordförande i utskott för Inre Marknad och Konsumentskydd

Bodil Sidén, andra vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev