Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Upp till bevis för högerns nykläckta feminister

Om vänstern tagit över feminismen är det snarast för att högern lyst med sin frånvaro, och vi i vänstern varit mest effektiva i både feministisk politik och praktik. Ni har mycket att ta igen. Upp till bevis nu, Anna-Maria Corazza Bildt.

Publicerad: 12 mars 2015, 12:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Välkommen till den feministiska kampen Corazza Bildt.

Foto: Bengt Nyman


Ämnen i artikeln:

JämställdhetEUFeminism

REPLIK. Jag har lyssnat till och mött Anna-Maria Corazza Bildt i flera debatter och har hittills inte hört henne komma med några konkreta förslag för kvinnors rättigheter. I stället verkar hon, som nu i artikeln ”Vänstern har kidnappat feminismen” i Dagens Samhälle, mest upptagen med att anklaga andra för att ha kidnappat frågan, eller för att vara mer effektiva i sin feministiska handling.

Jag vill vara tydlig med att vi i den feministiska rörelsen; vänsterpartister och andra, välkomnar alla krafter och röster i kampen för kvinnors rätt att bestämma över sina liv, sina kroppar och sin sexualitet. Tyvärr har varken Moderaterna eller den partigrupp Corazza Bildt tillhör i Europaparlamentet (EPP) gjort sig kända för en progressiv jämställdhetspolitik.

Under de åtta år Moderaterna och Alliansen styrde Sverige ökade de ekonomiska klyftorna mellan kvinnor och män, och välfärden som är grundläggande för jämställdheten monterades ner. Det är samma politik som högern i EU driver, med nedskärningar, åtstramningar och privatiseringar, som de facto påverkar kvinnors liv negativt. Vad högern verkar missa är att feminismen som rörelse jobbar för alla kvinnor, inte främst det individuella projektet.

Ser vi tillbaka i historien har Moderaterna konsekvent arbetat emot förslag som skulle ge kvinnor makt över sina liv. Kvinnlig rösträtt, barnbidrag, abort och rätt till heltid är några konkreta exempel. I Europa har Moderaternas spanska systerparti nyligen försökt begränsa aborträtten, något som stoppades av feministiska rörelser och vänsterrörelser.

När det gäller våld mot kvinnor var det en vänsterpartist, Eva-Britt Svensson, som drev igenom ett viktigt beslut om att arbeta mot våld mot kvinnor i EU, något kommissionen trots upprepade påtryckningar ignorerar. Jag hoppas att Corazza Bildt i sin nya roll kommer pressa Juncker att gå vidare med det.

Jag har noterat att Corazza Bildts inträde i jämställdhetsutskottet åtminstone för de svenska moderaterna lett till en tydligare linje i abortfrågan. Det ger hopp. I dag pågår en viktig kamp för kvinnors rättigheter i Europaparlamentet och ofta hamnar Corazza Bildts partigrupp i parlamentet på fel sida när det handlar om barnomsorg, ekonomisk självständighet, sexuella rättigheter och abort. Som nykläckt feminist är Corazza Bildts viktigaste arbete nu att ta kampen i sin egen grupp och minska mörkermännens makt.

Om vänstern tagit över feminismen är det snarast för att högern lyst med sin frånvaro, och vi i vänstern varit mest effektiva i både feministisk politik och praktik. Ni har mycket att ta igen - upp till bevis nu Corazza Bildt.

Malin Björk, Europaparlamentariker (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetEUFeminism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev