Hållbarhet
”Ung Vänster bedriver korståg mot kvinnorna”
Ung Vänsters ideologiskt drivna syn på företag och vinster slår blint mot både mångfalden och kvaliteten på tjänsterna i välfärden. Dessutom kommer deras motarbetande av företag ledda av kvinnor leda till att jämställdheten tar flera steg tillbaka.
Publicerad: 10 mars 2015, 09:07
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ung Vänster tvingar jämställdheten flera steg bakåt.
REPLIK. Ung Vänster kämpar vidare med att utmåla företag och entreprenörer som skurkar. Nu senast i debattartikeln ”Vinstjägarna är de verkliga extremisterna” i Dagens Samhälle (5/3). Då är det inte så konstigt att Stefan Lindborg, ordförande i Ung Vänster, applåderar överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet om utredningen om vinster i välfärden. Utgångspunkten i utredningen är nämligen att begränsa aktörer och utförare i välfärden – inte att höja kvaliteten.
Men det är inte bara kvaliteten som är underordnad målet att mota bort mångfalden i välfärden. Även jämställdheten tvingas flera steg bakåt. Stefan Lindborg nämner inte ett ord om vad som kommer att hända med de, i flesta fall, kvinnor som driver företag inom välfärden.
Enligt siffror från SCB leder nästan 7 000 kvinnor företag i vård och omsorg. Inte med ett ord nämner Stefan Lindborg vad som ska ske med deras företag. Hans korståg mot företag och vinster i välfärden kanske är undantaget dem?
Ser man till äldreomsorgen leds hela 67 procent av företagen av kvinnor, även det siffror från SCB. Då förstår man att det inte är ett korståg mot riskkapitalister Stefan Lindborg driver utan ett mot jämställdhet, egenmakt och valfrihet.
Hade kvaliteten i privat äldreomsorg varit lägre och anställda trivts sämre hade kritiken landat bättre. Men allt detta är bara Stefan Lindborgs förhoppningar – han har statistiken emot sig. Ska kvaliteten i den svenska välfärden höjas måste man börja titta på varför den offentligt drivna välfärden inte lyckas leverera samma kvalitet.
Vi måste kunna efterfråga samma kvalitetsnivå från både offentlig som privat driven vård. Om utredningen hade inriktat sig på tuffare spelregler för att säkra en bättre kvalitet, hade Moderata Ungdomsförbundet jublat. Höga krav ska ställas på samtliga aktörer inom vår gemensamma välfärd för att kunna garantera världens bästa skolgång, sjukvård och äldreomsorg. Tyvärr är det inte detta som står i fokus för utredningen, utan i stället är den ett verktyg för en ideologiskt driven färdkurs.
Moderata Ungdomsförbundet tror att en mångfald av utförare gynnar både patienter och kvinnor. Patienten gynnas med ett större antal vårdcentraler att välja mellan. Kvinnor som fortfarande dominerar vård- och omsorgsbranschen gynnas av att dels kunna välja bland flera arbetsgivare, dels tillåtas omsätta sina färdigheter i företagande och entreprenörskap. En mångfald av aktörer i välfärdssektorn ökar kvaliteten, stärker patientinflytandet och är en viktig del av ett jämställt Sverige.
Är man förblindad av att motarbeta företagare på bekostnad av kvinnors makt blir allt annat oviktigt. På en sådan person biter inte fakta och frågan kring vem det är som är den egentliga extremisten blir närmast retorisk.
Louise Meijer, första vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.