Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sverige har Europas mest ambitiösa klimatmål

Sverige behöver förbereda sig för allt mer extrema väderhändelser. Och just det sker genom bland annat arbetet som bedrivs i det nyligen inrättade Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, replikerar Centerpartiets Roger Tiefensee.

Publicerad: 1 mars 2013, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Klimat

I dagsläget är ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, på SMHI, inrättat och det är en viktig pusselbit för att stärka det svenska arbetet inom miljö- och klimatanpassning. Vi är övertygade om att det på sikt kommer att fungera som drivkraft för svenska kommuners arbete. Att kommunerna i dagsläget inte har fullständig kännedom om centrumet säger på inget sätt någonting om vilken effekt och potential det kan ha på sikt. Det bekräftar bara att det nationella kunskapscentrumet är nytt.

Centerpartiet har inom regeringssamarbetet varit med och bidragit till att Sverige tar ett steg framåt inom miljö- och klimatanpassningen genom att inrätta någonting som inte var aktuellt under tidigare vänsterregering.

Centerpartiet och regeringen satsar mellan 2012 och 2015 totalt 392 miljoner kronor i klimatanpassningspaketet och under den tiden kommer givetvis det nationella kunskapscentrumet för klimatanpassnings betydelse att öka.

Fram till och med 2006 hade Sverige väldigt blygsamma klimatmål. Den regering som Vänsterpartiet var en del av hade som ambition att minska utsläppen med totalt fyra procent fram till och med 2012. När Centerpartiet i regeringssamarbetet utformade nya mål satte man Europas mest ambitiösa målsättning – en minskning med 40 procent om man jämför 1990 med 2020. Här har vi tagit stora steg framåt.

Precis som Jens Holm (V) och Deniz Tütüncü (V) konstaterar i sin artikel i Dagens Samhälle den 19 februari är det dyrt att inte göra saker i rätt tid och ha dålig beredskap. Paradoxalt nog väljer man att exemplifiera med de 20 miljarder kronor som stormen Gudrun kostade samhället år 2005.

Där och då var förarbetet inte gjort i rätt tid och beredskapen var uppenbarligen inte fullgod, men varför ska dagens regering klä skott för något som Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte förebyggde? Rom byggdes inte på en dag och byggmästaren – som nu står vid sidan om och kritiserar – gjorde tyvärr inte sitt arbete under vänsterregeringen.

Roger Tiefensee, riksdagsledamot (C), miljötalesperson och ledamot miljö- och jordbruksutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Klimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev