Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Svenskt och ekologiskt går att förena”

Jag förordar inte importerad ekomat i stället för svenskproducerad, svarar forskaren Maria Wivstad på en replik från Staffan Danielsson (C).

Publicerad: 22 mars 2016, 14:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ekomål i upphandlingen fungerar i många kommuner som ett incitament för att arbeta brett mot en mer hållbar och hälsosam kost.


Ämnen i artikeln:

Ekologisk matUpphandlingskriterierJordbruk

REPLIK. Centerpartisten Staffan Danielsson replikerar att Mat från svenska bönder måste gå före eko på min debattartikel Upphandling av ekomat gynnar hållbar utveckling. 

Staffan Danielsson har svårt att läsa innantill och tillskriver mig, i sin replik, påståenden som inte står att läsa i min artikel. Jag förordar inte importerad ekomat i stället för svenskproducerad.

Jag lyfter tvärtom fram att det ekologiska behöver kompletteras med andra kriterier, att eko inte är det enda alternativet för en mer hållbar mat. Det kan vara kött med krav på hög djurvälfärd, vilket ofta betyder svenskt och även både svenskt och ekologiskt.

Jag vill samtidigt framhålla att svenskproducerad mat inte automatiskt behöver vara bättre ur alla aspekter än det importerade, och att det är viktigt att ställa höga miljö- och djurskyddskrav på alla inköp.

I praktiken har det visat sig att kommuner med höga ekomål ökat både andelen ekologiskt och andelen svenskt. Det finns i dag mycket kunskap hos landets kommuner kring miljövänlig mat och man vill förena det svenskproducerade med det ekologiska.

Dagens siffror för exempelvis Södertälje kommun visar att 60 procent av den offentliga maten är ekologisk och samtidigt är andelen svenskt uppe i 85 procent. Det stämmer alltså inte med verkligheten att ställa ekologiskt mot svenskt, det handlar om både och.

Ekomaten är dyrare i inköp, det är ingen hemlighet, och det finns som Danielsson skriver studier på detta. Men han har inte läst på vad gäller hur mer ekomat i skolorna har påverkat kommuners kostnader. Det finns svart på vitt att utgifterna ofta inte ökat. Så mitt påstående är därför inte alls barockt, såsom Danielsson påstår, och naturligtvis är det ingen som gynnas av att komma med ogrundade påståenden, det borde Staffan Danielsson tänka över.

Man kan undra hur kommunerna lyckats hålla en oförändrad budget och samtidigt köpa in ekologiska produkter. De trollar inte, utan det är en följd av ett mycket gediget arbete tillsammans med personalen i köken med nya menyer med lägre köttandel, ökade inköp av råvaror på bekostnad av halvfabrikat och minskat matsvinn.

Ekomål i upphandlingen fungerar i många kommuner som ett incitament för att arbeta brett mot en mer hållbar och hälsosam kost i de offentliga köken, och ekologiskt är då en av flera ledstjärnor.

Maria Wivstad, föreståndare för EPOK – Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev