onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Svenska pensionsfonder finansierar oljeindustrin”

Är det rimligt att miljarder av svenska skattepengar investeras i världens största och smutsigaste fossila energibolag via AP-fonderna? Regeringens nya regler för AP-fonderna riskerar dessutom att bli tandlösa.

Publicerad: 21 juni 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”De massiva investeringarna som i dag görs i kol, olja och gas är omöjliga om vi vill nå klimatmålen.”


Ämnen i artikeln:

KlimatPension

”Finanssektorn spelar en avgörande roll. Om vi inte får finanssektorn ombord och genomför investeringar som överensstämmer med Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål kommer det att vara omöjligt att uppnå dessa mål”. Det sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) den 15 maj i ett tal under ett seminarium om klimatfinansiering arrangerat av Stockholm Environment Institute och Världsbanken.

Det är en god insikt som allt fler delar. Finanssektorns klimatpåverkan är oerhört stor. De massiva investeringarna som i dag görs i kol, olja och gas är omöjliga om vi vill nå klimatmålen – målen som Sverige sagt sig vara än mer bestämt att nå efter Trumps uttåg ur Parisavtalet. Men då måste regeringen sopa rent framför egen dörr. Det är nämligen så att de statliga pensionsfonderna som förvaltar 1 600 miljarder kronor också investerar i kol, olja och gas.

En genomgång av AP-fondernas innehav visar att AP-fonderna investerar i flera av världens största och smutsigaste fossila energibolag, företag vars verksamhet är den största källan till klimatförändringarna.

AP 1 till 4 har investerat flera miljarder i 15 av de 20 största kol-, olje- och gasbolagen i världen. Här finns koljättar i Kina och Indien, ryska Gazprom och amerikanska oljejätten Exxon. Till och med Lundin petroleum finansieras av svenska skattepengar via det obligatoriska pensionssystemet. I ett cyniskt spel försöker bolaget nu dra nytta av klimatförändringarna genom att expandera oljeprospekteringen högre upp i Arktis när isarna smälter.

Är det verkligen rimligt att vi alla gemensamt via pensionssystemet tvingas finansiera klimatskadlig verksamhet som hotar att ödelägga våra egna levnadsvillkor?

Regeringen skissar på ett förslag som har goda chanser att göra Sverige till ett globalt föredöme och sätta spinn på klimatomställningen. Inom ett par veckor väntas det första utkastet till nya hållbarhetsregler för AP-fonderna presenteras, i vilka man planerar betona att investeringarna ska vara hållbara.

Det är verkligen på tiden. Storleken på kapitalet i pensionsfonderna gör att förändringar i deras hållbarhetsregler ger Sverige en möjlighet att påverka globalt långt över vår storlek.

Men enligt flera av varandra oberoende uppgifter till Greenpeace planerar regeringen inte att göra några nämnvärda skärpningar av hållbarhetskraven jämfört med ett tidigare förslag från juni 2015. Utvecklingen sedan dess, med FN:s Agenda 2030, Parisavtalet och en svensk klimatlag, tycks alltså passera obemärkt för den kanske viktigaste reformen av pensionssystemet på närmare 20 år.

Sveriges regering har satt ett ambitiöst mål: Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. I april höjde Socialdemokraterna ribban ytterligare när partikongressen slog fast att inget mer än först i världen är gott nog.

Ett fossilfritt välfärdsland kan naturligtvis inte finansiera sin egen välfärd och klimatomställning genom investeringar i kol, olja och gas, det vore en självmotsägelse. Därför måste regeringen nu lägga grunden för en fossilfri finanssektor och stimulera hållbara förnybara investeringar.

Om dagens skattebetalare överhuvudtaget ska få någon vettig avkastning när det är dags att gå i pension är den viktigaste placeringen pensionsfonderna kan göra att avstå från fossila investeringar.

”Klimatfrågan är vår tids ödesfråga”, konstaterade statsminister Stefan Lövfen helt riktigt i regeringsförklaringen 2014. Se då till att investeringarna i AP-fonderna avspeglar den insikten. Våra gemensamma pensionspengar borde arbeta för en hållbar framtid, inte för fossilindustrin.

Frode Pleym, Sverigechef Greenpeace

Rolf Lindahl, ansvarig för klimatfrågor Greenpeace Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatPension

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev