Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Staten måste ta ansvar för klimatanpassningen

Det går inte att skjuta över ansvaret för klimatanpassningen till kommuner och landsting. Den kräver ett större nationellt åtagande tillsammans med de lokala insatserna, skriver Jens Holm och Deniz Tütüncü i en slutreplik.

Publicerad: 26 april 2013, 12:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Klimat

Inger Fredriksson (C) svarar i en artikel den 16/4 på våra tidigare inlägg där vi krävde att regeringen skulle ta ett större ansvar för klimatanpassningen. Centerpartiet skrev tidigare – i form av Roger Tiefensee - på denna debattplats att Sverige hade de bästa klimatmålen i Europa. Det ifrågasatte vi och pekade på att flera andra europeiska länder gör mer än Sverige.

En tredjedel av regeringens utsläppsminskningar görs till exempel inte ens här på hemmaplan, utan genom uppköp av billiga utsläppskrediter i andra länder. Länder som Danmark, Tyskland och Storbritannien har samma målsättning som Sverige, men de gör allt på hemmaplan. Den borgerliga regeringens stora uppköp av utsläppskrediter ger uttryck för en oansvarig klimatpolitik och skjuter bara den viktiga klimatomställningen på framtiden. Att vi i Sverige använder förhållandevis lite fossil råvara för vår energiproduktion är förstås bra och är framför allt frukten av framsynta beslut på 1990-talet, bland annat införande av koldioxidskatten och utbyggnaden av fjärrvärmen. Där har Vänsterpartiet och Centerpartiet samarbetat. Men vi saknar den konkreta handlingen hos dagens centerparti. Det är mycket prat, men förvånansvärt lite resultat.

Inger Fredriksson skjuter över ansvaret för klimatanpassning till kommuner och landsting. Vi tycker också att det är bra att det finns klimatanpassningshandläggare på alla länsstyrelser och att det ska tas fram regionala anpassningsplaner. Men det utesluter väl inte ett större nationellt åtagande? Det är snarare tvärt om. Det är ju med en nationell anpassningsplan och med ökat ekonomiskt stöd till de kommuner och landsting som vill öka arbetet med klimatanpassning som vi verkligen kan få fart på arbetet. Men regeringen gör tvärt om. I den senaste höstbudgeten skär regeringen ned på anslagen till klimatanpassning. Obegripligt och oacceptabelt, anser vi.

Klimatanpassningen måste självklart ske på lokalt plan men för att det ska vara möjligt måste kommunerna ha de underlag, stöd och ekonomi som krävs. Det är kommunerna som har bäst kännedom om kommande klimatförändringar. Det kommunala självstyret ska vi slå vakt om. Centerpartiet frånser att flera kommuner och SKL efterfrågar en nationell plan för klimatanpassningen och då särskilt för planering kring vatten och avlopp.

Att bara ha lokala och regionala lösningar för klimatanpassning är som att hävda att Sverige inte behöver en nationell försvarsstrategi, slagen kommer ändå att ske lokalt. Inför alla stora samhällsförändringar finns nationella strategier, det måste finnas en plan för utvecklingen. I dag arbetar länsstyrelserna redan med klimatanpassning och i vissa kommuner är arbetet i full gång. Det är bra att omställningen påbörjats i de kommuner som är mest sårbara, men det räcker inte att överlåta ansvaret till länsstyrelserna och sen glömma problemet. Även länsstyrelserna behöver en plattform för samverkan och kunskap. Det är vad Kunskapscentret för klimatanpassning hos SMHI skulle vara. Centrum för klimatanpassning har alla förutsättningar för att kunna bli en nyckelaktör i klimatanpassningen, men det krävs då större anslag än de fem miljoner årligen som centret får nu.

Vänsterpartiet inser vikten av en nationell strategi för klimatanpassning och ökade nationella anslag. Klimatfrågorna kommer att bli ännu viktigare i framtiden och vi måste rusta oss redan nu och bygga upp institutioner som kan hantera de komplexa frågorna. Vänsterpartiet vill dessutom införa ett helt nytt klimatdepartement med en klimatminister som ska kunna axla det stora ansvaret för att utsläppen både ska minska och att vi ska anpassa oss till ett förändrat klimat.

Jens Holm, riksdagsledamot (V), Stockholm

Deniz Tütüncü, ledamot (V) bygg- och miljöskyddsnämnden, Norrköping

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Klimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev