tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Staten betalar halva Lidingöbron – trots att kommunen svek avtal

Publicerad: 4 november 2021, 12:01

Bron till Lidingö är i så dåligt skick att kommunen 2012 beslöt att bygga en helt ny övergång.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lidingös nya bro kostar 750 miljoner kronor. Staten åtog sig att betala hälften mot att kommunen bland annat ordnade hundratals nya bostäder. Men hittills har inga fastigheter byggts.

Ämnen i artikeln:

InfrastrukturinvesteringarTrafikverketHållbart byggande

PJ

Petter Jerdén

pj@dagenssamhalle.se


Lidingö och staten ingick för några år sedan ett stadsmiljöavtal. I korthet gick det ut på att kommunen ska främja hållbara transporter och bygga 882 bostäder. I gengäld sköt Trafikverket till drygt 340 miljoner kronor för byggandet av Lilla Lidingöbron, som ska invigas senast 2023.

Hittills har ingen av de utlovade fastigheterna börjat byggas, rapporterar Byggindustrin. Planbeslutet har dessutom ändrats under åren och antalet bostäder är nu nere på 200–300.

Trafikverket har därför minskat bidraget med 6,9 miljoner kronor. Detaljplanen och antalet bostäder värderas lågt när helheten i avtalet bedöms, säger Rami Yones, chef för myndighetens enhet Nationell samhällsplanering.

Oppositionspolitikern Patrik Buddgård (C) tycker att kommunen kastat pengar i sjön.

– Här (i Lidingö centrum, reds anm) har vi lovat Trafikverket att bygga minst 200 lägenheter och skapa en trivsam boendemiljö. Men i dag finns ingen aktivitet över huvud taget i den riktningen och inne i stadshuset görs inga planer, säger Patrik Buddgård till tidningen.

Avtalet ska omförhandlas under hösten. Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) är kritisk till stadsmiljöavtalens utformning.

– Det här är rättsosäkert. Trafikverket har inga tydliga parametrar när det diskuteras avdrag i omförhandlingarna. Och vi kan i förhand inte få något besked om vad avdragen blir för uteblivna motprestationer eller värdet om förslag till alternativa projekt då allt inte går att genomföra enligt ursprungliga planen, säger Daniel Källenfors till Byggindustrin.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev