Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Städerna har nyckeln till klimatomställningen

Stockholm har fantastiska förutsättningar att gå före på klimatområdet och inspirera andra städer att följa efter. Våra åtgärder bidrar till en rättvisare värld, och innebär att staden tar på sig ledartröjan vad gäller omställningen till en grönare tillväxt.

Publicerad: 30 november 2015, 10:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Inom ramen för Growsmarter ska Stockholm, tillsammans med bland annat Köln och Barcelona, arbeta med lösningar för klimatsmarta städer.


Ämnen i artikeln:

KlimatEnergieffektiviseringTransporter

Den här veckan åker vi till klimattoppmötet i Paris. Som representanter för Stockholms stad har vi ett viktigt arbete framför oss. Det är i städerna de bästa förutsättningarna för en snabb klimatomställning finns. Därför vilar ett ansvar på oss att möta de utmaningar omställningen innebär. Samtidigt ska vi ta tillvara på de möjligheter till ökad tillväxt och bättre livskvalitet för invånarna som möjliggörs.

Vi tar klimatförändringarna på allvar. I Stockholm har vi kunnat sänka våra klimatutsläpp med 47 procent sedan 1990 och jämfört med många andra städer och länder ligger vi i framkant. Trots det når vi ännu inte målet om en hållbar stad och ett hållbart samhälle.

Därför har vi inrättat en central klimatfunktion som ansvarar för genomförandet av stadens klimatpolitik och fastställt att Stockholms stad ska vara fossilbränslefritt senast år 2040.

Ambitionen att Stockholm ska vara en hållbar stad ska genomsyra all verksamhet. Ett led i det arbetet är att utreda hur placeringar i företag som utvinner fossila bränslen kan avvecklas på sikt.

Stockholm har nyligen blivit utsedd till en av 10 städer som når målen i det globala samarbetet Compact of Mayors. Genom att knyta nya samarbeten med andra städer och att utbyta idéer och innovationer tror vi att hastigheten i klimatomställningen kan öka.

Det finns oändliga möjligheter när städer samverkar om innovativa idéer. Stockholms stad leder EU-projektet Growsmarter som handlar om hur städer med hjälp av smarta miljötekniklösningar kan skapa fler jobb och växa hållbart. Målet är att minska energiförbrukningen och utsläppen från transporter i de utvalda områdena, samtidigt som det skapar tillväxt och nya jobb.

Inom ramen för Growsmarter ska Stockholm, tillsammans med bland annat Köln och Barcelona, arbeta med smarta lösningar för klimatsmarta städer. Det handlar bland annat om att energieffektivisera både befintliga äldre bostadsområden och gamla fabrikslokaler som ska få ny användning. I bostadsområden testas infoboxar som informerar boende om deras energianvändning, optisk sortering av sopor med sopsugssystem och leveranssystem där man kan hämta hembeställda varor vid sin port.

Staden utvecklar även system för smartare transporter med laddstolpar för elbilar, tillgång till bilpool och lånecyklar. Samarbete mellan städer är en nyckel för att klimatarbetet ska kunna ta fart på lokal nivå.

Stockholm har förutsättningar att agera för en snabbare klimatomställning. Våra växthusgasutsläpp per invånare är också långt större än vad som är hållbart om alla på jorden skulle släppa ut lika mycket. Men det är i fattiga länder som de negativa konsekvenserna är mest kännbara. Därför är klimatfrågan också en rättvisefråga och en fråga om internationell solidaritet.

Vi måste både stoppa klimatförändringarna och säkra fattiga människors rätt till utveckling. De rika länderna bär det största ansvaret för växthuseffekten. Därför investerar vi en miljard kronor i klimatåtgärder under en fyraårsperiod.

Stockholm har fantastiska förutsättningar att gå före på klimatområdet och inspirera andra städer att följa efter. Vi ser att våra åtgärder inte bara bidrar till en rättvisare värld, utan också kommer leda till att Stockholm tar på sig ledartröjan vad gäller omställningen till en grönare tillväxt, oberoende av fossila bränslen.

Karin Wanngård, finansborgarråd (S) Stockholms stad

Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) Stockholms stad, ordförande styrgruppen Fairtrade city

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev