Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Södertäljes fimpar – en kråksång för hela världen

Publicerad: 3 februari 2022, 16:15

Tomas Thernström blev tagen på sängen av det stora intresset för kråkprojektet. Han hoppas att det leder till mer fokus på hur många fimpar som kastas på gatan.

Foto: Christian Günther-Hanssen, Södertälje kommun

Kråkor som plockar fimpar i Södertälje blev i veckan en världsnyhet. Men när ett tyskt tv-team ville komma och filma fick avfallsstrategen Tomas Thernström hejda dem. ”Vi har inte börjat testa i verklig miljö.”


Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


I tre år har beteendevetaren Christian Günther-Hanssen arbetat med att utveckla en maskin där kråkor kan placera skräp som de plockat upp. Som belöning spottar maskinen ut nötter.

– Det kan även fungera med kajor. De är tydligen också smarta, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg i Södertälje kommun.

Han blev i höstas kontaktad av Christian Günther-Hanssen, som ville testa sin prototyp i stadsmiljö. Och Tomas Thernström nappade.

– Vi vill genomföra ett pilotprojekt och se om vi kan få fåglarna att göra detta i verklig miljö, säger han.

I morgon, fredag, arrangerar samhällsbyggnadskontoret ett seminarium om städande fåglar under Science week i Södertälje. Men nyheten om att kråkor kan tränas i att plocka upp fimpar och annat skräp är redan vida spridd. Tv- och radiokanaler samt tidningar i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Japan har rapporterat.

Alla har dock inte förstått att det än så länge inte finns några städande kråkor på gator och torg i Södertälje.

– En tv-kanal ringde och ville att jag skulle komma till deras morgonsoffa ”och ha kråkan med mig”, haha, berättar Tomas Thernström.

Han har hejdat det tyska tv-team som i princip packat väskorna för att åka till Södertälje. Och journalisten på New York Times, som ringde häromdagen, ska avvakta tills projektet är i gång på riktigt.

Tomas Thernström kunde inte drömma om att idén om att låta kråkor stå för en del av stadens renhållning skulle väcka intresse världen över.

– Vi förstod att det skulle vara intressant och sticka ut under Science week, men att tv-kanaler på andra sidan jordklotet skulle höra av sig, det hade jag inte väntat mig!

Nu hoppas han att den intensiva mediebevakningen också kan få upp intresset för själva grundproblemet: att det kastas så ofattbart många fimpar på marken. 

– Sextio procent av allt skräp som slängs på marken är fimpar. I hela landet blir det en miljard fimpar varje år. 

Södertälje kommun har tidigare gjort seriösa försök att få rökare att kasta sina fimpar i de kommunala askkopparna, men med klent resultat.

– Vi har lagt mellan 100 000 och 200 000 kronor på kampanjer som ska förändra attityder, och ingen har ju varit i närheten av att nå ut så här långt. Men nu diskuteras det på Facebook hur vi ska få rökare att sluta kasta sina fimpar på marken.

När pilotprojektet med skräpplockande fåglar väl drar i gång är det flera frågor Tomas Thernström vill få svar på. Går det att få kråkorna att röra sig på de ställen där fimparna kastas? Kan det vara ohälsosamt för kråkorna att bära fimpar i munnen?

– Det finns ju en etisk aspekt, så det är viktigt att undersöka hur fåglarna påverkas. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev