måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sociala entreprenörer leder samhället framåt

Midsommarhelgen var händelserik. Glatt midsommarfirande blandat med nedstämda Brexitrapporter. Nu är det dags för kommuner, civila sektorn och näringslivet att lyfta blicken och gå vidare. Mer än någonsin är det viktigt att ta individuellt ansvar för att bygga goda förutsättningar för samarbete. Socialt entreprenörskap kan visa vägen.

Publicerad: 29 juni 2016, 09:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nicklas Wallberg på SE Forum efterlyser mer av socialt entreprenörskap och samarbete mellan olika slags aktörer på både den privata och den offentliga sidan för att lösa olika samhällsutmaningar.


Ämnen i artikeln:

Sociala investeringarIdeella sektornForskning

Det är lätt att tappa modet ibland. Speciellt efter stora händelser som Storbritanniens val att kliva av EU-samarbetet. Varför ska vi försöka när andra ändå hoppar av? Men det är just i sådana situationer som vi behöver individer som inte nöjer sig med status quo, som inte finner sig i orättvisor och som själva tar tag i samarbeten för att lösa samhällsutmaningar.

På SE Forum arbetar vi i Sverige och utomlands med att lösa samhällsutmaningar genom entreprenörskap. Vi stöttar och utbildar sociala entreprenörer, agerar förmedlare med näringsliv och trycker på för att socialt entreprenörskap ska bli en given del i samhället.

För oss är det därför självklart att samarbete behövs, mellan sektorer, inom EU och utanför. Vi känner dagligen av övertygelsen hos våra entreprenörer om hur de förbättrar situationen för sin omgivning. Det är den övertygelsen som vi gång på gång ser ger resultat, och de bästa resultaten kommer när samarbete sker över sektor- och landsgränser.

Låt mig ge tre goda exempel:

I förra veckan besökte mina kollegor en av våra sociala entreprenörer, Elsa Marie D’Silva, i Indien. Efter återkommande rapporter om våldtäkter, sexuella trakasserier och överfall i New Delhi bestämde hon sig för att själv ta tag i problemet. Via en webb-baserad app, Safecity, samlar hon in kvinnors rapporteringar av sexuellt våld och överfall för att skapa så kallade hot spots som analyseras för att visa på mönster och trender för polis och kommuner att agera utifrån.

Ett utmärkt exempel på hur ny teknik, blandat med entreprenörskapsanda och samarbetsvilja med stat och polis möjliggör samhällsförändring på lokal och nationell nivå.

Efter att den imponerande forskningsanläggningen Max IV i Lund invigdes förra veckan följde Invest in Skåne upp med ett event, The Bridge, med fokus på att främja samarbete mellan forskning och näringsliv för att skapa positiv samhällsförändring. Nobelpristagare, näringslivstoppar, sociala entreprenörer och politiker vara alla närvarande. Under två dagar knöts kontakter och samarbeten skapades.

The Bridge kommer bli ett årligt event och vi på SE Forum, som är samarbetspartners, ser fram emot vad vi tillsammans kan åstadkomma tills nästa år.

Varje år väljs åtta sociala entreprenörer ut att gå vårt intensiva affärsutvecklingsprogram SE Outreach Accelerator. I år kommer deltagarna från bland annat Uganda, Nepal, Nigeria, Malaysia och Brasilien. Efter endast tre veckor i programmet hade de skapat avtal och samarbeten med flera svenska företag och organisationer. I september kommer de tillbaka och vi har redan bokat in ytterligare möten med potentiella samarbetspartners.

Detta är tre exempel på hur samarbete mellan näringsliv, civila sektorn, forskning och politiken leder samhället framåt, inte bara i Sverige utan globalt. Det är inte enkelt och sker inte av sig självt. Vi måste arbeta aktivt för att skapa goda förutsättningar för lyckade samarbeten. Må det vara events, affärsutvecklingsprogram eller fast beslutsamhet.

Vi får aldrig luta oss sig tillbaka, ge upp eller tro att någon annan ska göra jobbet. Det fungerar inte för spelarna i fotbolls-EM och det fungerar definitivt inte i verkliga livet.

Nicklas Wallberg, executive director på SE Forum (Social Entrepreneurship Forum)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev