Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Snabbare miljöprövningar välkommet initiativ

Morgondagens moderna elnät kräver en rad investeringar och ombyggnationer. Därför är miljöministerns initiativ för att snabba upp prövningen av miljötillstånden ett välkommet förslag, replikerar Kjell Jansson.

Publicerad: 23 februari 2012, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Miljöminister Lena Ek skriver i Dagens Samhälle 13 februari att hon genomför en översyn för att snabba på handläggningstiden för miljötillstånd. Detta är ett viktigt och efterlängtat initiativ. Svensk Energi har under lång tid drivit frågan om mer förutsägbara och effektiva tillståndsprocesser.

Om Sverige ska kunna klara sina klimatmål så krävs nyinvesteringar i både elproduktion och elnät - av flera skäl. Det mest självklara är att vi har som ambition att öka vår andel förnybar produktion, vilket bland annat kommer att ske med vind- och vattenkraft. Men också för att befintlig kärnkraft faller för åldersstrecket någon gång efter år 2020, och då måste ersättas. Med en avsevärt större andel oregelbunden elproduktion - och en mindre andel stabil baskraft - så ändras själva grunderna för hur vårt elsystem fungerar. Detta ställer helt nya tekniska krav på elnätet, som då måste kunna styra flödena i näten på ett helt annat sätt än idag. Detta kräver investeringar och ombyggnationer.

Poängen är den att det framöver blir ännu viktigare att ha en helhetssyn på elproduktionsfrågor och elnätsfrågor, även när det gäller tillståndsprocesser. Eftersom det ena är beroende av det andra så är det avgörande att tidsplanerna för de olika områdena inte skiljer sig för mycket åt, utan harmoniseras. Annars hämmas viktiga investeringsbeslut i elbranschen. För att besluta om att bygga en vindkraftpark på en från vindsynpunkt gynnsam plats, är det avgörande att också få veta om nödvändig nätkapacitet finns tillgänglig och om inte - när nätet i så fall kan byggas ut så det klarar anslutningen av ny produktion.

Att effektivisera och harmoniera tillståndsprocesserna för elproduktion och elnät är viktiga frågor för elbranschen - men också för Sveriges ambitioner att öka andelen förnybar produktion och skapa smartare elnät. Om Sveriges elbransch ska kunna fortsätta att vara den ekonomiska motor den faktiskt är så krävs också rätt förutsättningar, så att inte onödiga hinder bromsar den önskvärda utvecklingen.

Vi tar gärna den utsträckta handen från Lena Ek i syftet att förenkla och effektivisera tillståndsprocesserna. Vi ses gärna om detta vilken dag som helst.

Kjell Jansson, vd Svensk Energi

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev