Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Sluta dalta med män som hatar kvinnor”

Tisdagens Kalla Fakta vittnar om en verklighet som är svår att ta in. En verklighet där rättssamhället och polisen har retirerat och där fundamentalister sakta men säkert vunnit mark och nu dikterar regler som invånarna måste leva efter. Detta måste vi sätta stopp för här och nu.

Publicerad: 5 april 2017, 10:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetHedersvåldHederskulturKvinnors rörelsefrihet

Könssegregationen är påtaglig och den är långtgående i delar av våra städer. Kvinnor är inte längre ett naturligt inslag i gatubilden. De vet att kaféerna och biblioteken inte är till för dem. De har tvingats bort från det offentliga rummet. Tjejer trakasseras och kallas för hora. Ryktesspridning, kränkningar och stenkastning tvingar tillbaka kvinnorna in i hemmen. Vi måste sluta dalta med män som hatar kvinnor och istället stå upp för kvinnors frihet överallt i Sverige.

Al-Azharskolan i Vällingby, samma skola som i höstas kritiserades för könsuppdelade idrottslektioner, har också uppdelade bönestunder och till och med könsuppdelade skolbussar. I reportaget ser man tydligt hur personalen delar upp barnen och låter flickorna gå på längst bak medan pojkarna stiger på längst fram. Tankarna går till det rassegregerade USA på 50-talet när svarta tvingades stiga ombord genom dörren längst bak i bussen. Men det är inte 50-talets USA vi pratar om utan Sverige år 2017.

Vårt besked är tydligt. Religiösa skolor som separerar könen hör inte hemma i ett sekulärt och jämställt samhälle år 2017. Skolan ska vara en fristad där barn från olika religioner och etnicitet kan mötas.

Tyvärr finns det fortfarande partier som inte vill se hedersförtrycket. Fi:s partistyrelse valde inför sin kongress i mars i år, att avslå en motion som ville skärpa politiken kring det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Det är ett hån mot de kvinnor som förvägras sin frihet på Järvafältet.

LÄS OCKSÅ: Dags för oss liberala män att höja våra röster

Det är inte bara svek att blunda för hedersförtrycket utan det är också att såga av den gren man sitter på. Varje gång vi accepterar könseparerade bubbelpooler, badtider eller idrottslektioner, naggas vår jämställdhet i kanten. Till slut har den jämställdhet som generationer av kvinnor kämpat för undergrävts så mycket att det är våra rättigheter som sätts på undantag. När vi kämpar för kvinnors rättigheter kämpar vi för alla kvinnors rätt till ett liv i frihet oavsett ursprung, etnicitet eller religion.

Unga män som vandaliserar och trakasserar är vardag i Tensta, Rinkeby och Husby. Det måste få ett stopp. Påföljderna för de småpåvar som tar sig frihet att kasta sten och trakassera kvinnor måste bli hårda. Den så kallade straffrabatten för ungdomar bör slopas. Den som upprepade gånger begått brott ska inte få sitt straff förkortat. Rättssamhället har alltid funnits till för de svagaste. Utan den råder djungelns lag. Och i ett rättslöst samhälle är det kvinnors rättigheter som ryker först. Alltid. I alla länder, i alla tider.

Allt för länge har vi låtit fundamentalister och kvinnohatare sätta villkoren. Men det är slut på det nu. De kvinnor som vågat kliva fram och berätta om det förtryck de utsätts för ska veta att de har samhället på sin sida. De ska veta att deras rätt att välja kläder, partner och väg i livet alltid kommer att försvaras. För oss handlar det om att försvara friheten för alla individer. Den kampen kommer vi aldrig ge upp.

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev