torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Slöjan befäster hora–madonna-komplexet”

Slöjan är könsdiskriminerande, flickornas bröder slipper att dagligen bära det hämmande plagget. Och alla barn i Sverige har enligt läroplanen rätt att utvecklas bortom könsrollernas trånga begränsningar, skriver Jenny Sonesson i en replik.

Publicerad: 27 februari 2017, 15:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Barn befinner sig i ett konstant underläge som samhället aldrig får bortse ifrån”, skriver Jenny Sonesson i en replik.


Ämnen i artikeln:

HederskulturSlöjaReligionJämlikhetJämställdhet

Replik. Jag välkomnar att Kashif Virk, imam vid Bait-ul-Aafiyyat moskén i Stockholm, har skrivit en replikmin krönika om slöjfri förskola och grundskola. Virk blandar emellertid samman barn med vuxna kvinnor fast jag överhuvudtaget inte berör myndiga personers val av klädsel. Jag vill betona att jag ser det som prioriterat att förskola, låg- och mellanstadium är slöjfritt eftersom slöjan sexualiserar prepubertala barn.

Slöjans patriarkala historia är vida äldre än islam och går tillbaka till minst tretusen år gammal assyrisk lagstiftning i Mesopotamien. ”Om en mans fruar och döttrar går ut på gatan ska deras huvuden vara beslöjade. Den prostituerade får inte beslöja sig. Tjänarinnor får inte beslöja sig.”

Samma lag har en mängd föreskrifter om straff om en mans fru blir våldtagen eller om hon är otrogen. Slöjan markerade att en kvinna eller flicka tillhörde en enda man, medan den obeslöjade var tillgänglig för alla. Bruket med slöja för att utmärka ärbara kvinnor spred sig till Perserriket, antikens Grekland, Rom och kristna Bysans.

Gifta kvinnor har även i Sverige haft håret täckt för att markera dygd och status. Ogifta flickor som blev med barn brännmärktes socialt genom att tvingas bära en så kallad horluva. Hora–madonna-komplexet är uråldrigt och frodas globalt än idag, sorgliga exempel är våldtäktsdomar där förmildrande hänsyn tas till om offret varit ”lättklätt” och anses ha lockat förövaren.

Kristendomens historia är full av förakt för det kvinnliga. Men religioner kan omtolkas och bli mer jämställda om viljan finns. Svaret behöver inte vara ateism.

En sekulär stat ska inte förväxlas med en religionsfri stat. Föräldrar ska ha rätt att fostra sina barn i enlighet med sin tro men det måste finnas proportioner. Barn befinner sig i ett konstant underläge som samhället aldrig får bortse ifrån. Om jag krävde att min fyraåriga dotter ständigt ska ha på sig mössa eller Darth Vader-kostym på grund av min tro skulle det väcka ramaskri och betraktas som en orimlig kränkning av barnets kroppsliga integritet.

Slöjan är könsdiskriminerande, flickornas bröder slipper att dagligen bära det hämmande plagget. Alla barn i Sverige har enligt läroplanen rätt att utvecklas bortom könsrollernas trånga begränsningar. Huvudduk på flickebarn utgör ett hinder för jämställdhet eftersom slöjan befäster hora–madonna-komplexet och är hederskulturens uråldriga verktyg.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev