Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

SKR: Låt inte staten köra över kommunerna om vindkraften

Publicerad: 20 oktober 2020, 08:10

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet, Nils Jakobsson/Bildbyrån, Hans Alm

SKR och flera kommuner reagerar kraftigt mot att regeringen vill ta bort det kommunala vetot om vindkraft.


Ämnen i artikeln:

Energi

Regeringen vill utreda om det går att ta bort det kommunala vetot när det gäller utbyggnaden av vindkraft. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) skulle det leda till att fler vill investera i vindkraften.

Utredningen ska vara avslutad till 1 juni 2021.

Förslaget väcker starka reaktioner.

− Förslaget är oroväckande. Självklart måste kommunen ha ett inflytande över så här omfattande etableringar. Det handlar inte om ett veto. I Sverige har vi en fundamental princip att människor som påverkas av ett beslut också ska ha möjlighet att påverka beslutet. Det är grundbulten i vår demokrati, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett pressmeddelande.

Gunilla Glasare anser att förändringar i den fysiska miljön påverkar kommunens invånare i hög grad och beslut om den är ett demokratiskt arbete på lokal nivå.

SKR anser därför det är olyckligt att regeringen nu tillsätter en utredning med syfte att omkullkasta denna princip.

Anders Andersson, ordförande för Kristdemokraterna i Hultsfreds kommun, beklagar att regeringen vill ta bort vetorätten som kommuner har när det gäller etablering av vindkraftsparker.

– Som kommunfullmäktiges ordförande i vår kommun blir jag minst sagt upprörd när jag tar del av vad Per Bolund (MP) har på sin agenda, säger Anders Andersson till Dagens Hultsfred.

Frågan är aktuell i Hultsfred med tanke på att ett beslut är att vänta angående Dackevinds planerade vindkraftpark sydväst om Målilla i november.

– Om S-MP-regeringens uttalade ambitioner varit verklighet idag så hade vi som kommunala beslutsfattare varit fråntagna möjligheten att styra utvecklingen i vår egen kommun. Ännu har vi rätten att fatta beslut och det hoppas jag en majoritet i kommunfullmäktige kommer att göra den 9 november genom att säga nej till den planerade vindkraftsanläggningen, säger Anders Andersson.

I våras skulle kommunfullmäktige i Gävle ta ställning till vindkraftparken Utposten 1 utanför kusten. Till en början såg det ut som om satsningen skulle få grönt ljus av kommunpolitikerna. Men i sista stund svängde Vänsterpartiet, som var vågmästare. Något som gjorde att företaget bakom planerna, Svea vind offshore, drog tillbaka sin tillståndsansökan från mark- och miljödomstolen innan frågan hann avgöras politiskt.

Förslaget om att ta bort det kommunala vetot mötet hård kritik från Moderaterna i Gävle.

– Den direkta konsekvensen är minskat lokalt inflytande. Man flyttar makt från Gävleborna till staten, säger kommunalrådet William Elofsson (M) till Arbetarbladet.

William Elofsson anser att regeringens förslag spelar vindkraftslobbyn i händerna och inte tar hänsyn till de effekter på närmiljö och det lokala näringslivet som förslaget skulle innebära.

– Det är inte förvånande att en mångmiljardindustri utan lokal förankring inte är främmande att minska det lokala inflytandet, säger William Elofsson.

Svensk Vindenergi däremot välkomnar utredningen.

”Syftet med bestämmelsen om kommunal tillstyrkan av vindkraft var från början att underlätta prövningen – men effekten har blivit den motsatta”, skriver de i ett pressmeddelande.

Det finns ingen statistik över i vilken mån vetot har använts. Dagens Samhälle har tidigare sammanställt uppgifter från landets tolv miljöprövningsdelegationer. De visar att vetot eller hot om veton har stoppat över 350 vindkraftverk i ett tjugotal kommuner mellan 2014 och 2017.

Som jämförelse sattes 374 nya vindkraftverk i drift i Sverige åren 2014–2016.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Energi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev