Hållbarhet
SGU: Miljömålet nås inte – flera hot mot Sveriges grundvatten
Publicerad: 12 oktober 2022, 12:57
Barnfamiljer med enskild grundvattentäkt borde få gratis vattenanalyser, enligt SGU. Foto: Leif R Jansson/TT
Det kommer att krävas betydligt mer arbete för att säkra grundvatten av god kvalitet, skriver Sveriges geologiska undersökning (SGU) i en fördjupad utvärdering av miljömålet.
Miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet kommer inte att nås med befintliga och beslutade styrmedel och åtgärder, enligt SGU. Myndigheten uppger att de flesta vet vad som behöver göras för att nå målet – men det finns ett ”mycket stort genomförandeunderskott” samt brist på kunskapsinhämtning och utvärdering.
I rapporten nämns flera problem där kommunerna spelar en viktig roll i lösningen. Bland annat spridningen av miljögifter från jordbruket, övergödning från enskilda avlopp och bergtäkter i för grundvattnet känsliga områden.
Hanteringen av växtskyddsmedel och gödsel behöver bli säkrare och de enskilda avloppen förbättras, enligt myndigheten. SGU ger också förslag som kan förbättra läget och föreslår bland annat ett riktat bidrag till kommunerna så att barnfamiljer kan erbjudas gratis vattenanalys.
LÄS MER: Sinande Emån akut kris – så lärde sig Eksjöborna snåla med vattnet
I juli var grundvattennivåerna låga i halva Sverige. Flera kommuner har fortfarande bevattningsförbud eller krav på att spara vatten. Klimatförändringarna kommer att förvärra problemen.
Mindre nederbörd beräknas att leda till minskad grundvattenbildning i Sydsverige och östra Mellansverige. Fler och kraftigare skyfall ökar risken för översvämningar och vattenkvalitetsproblem i andra delar av landet. Ökande vattentemperaturer, torka, bränder och skred innebär risker för försämrad vattenkvalitet.
Kommunala och regionala vattenförsörjningsplaner – med siktet både här och nu och flera generationer framåt – är grundläggande för att nå miljökvalitetsmålet. ”Uppdaterade nationella och regionala klimatprognoser och modellering av påverkan på framtida grundvattenbildning kommer att vara viktiga verktyg i sådana bedömningar”, skriver SGU.
LÄS MER:
Vattnet – Kommunsveriges dåliga samvete: ”Blir ett problem förr eller senare”
Professor: ”Vatten borde vara dubbelt så dyrt”