Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

SD och KD hotar jämställdheten i Sverige

Med mindre än två veckor kvar till valdag måste vi konstatera: vi står inför hotet om ett historiskt haveri för jämställdhetspolitiken. Såväl Sverigedemokraterna som Kristdemokraterna för en politik som hotar kvinnors rättigheter.

Publicerad: 30 augusti 2018, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminismSverigedemokraternaKristdemokraterna

Efter #metoo-hösten var vi många som kände ett feministiskt momentum inför årets valrörelse.

Med mindre än två veckor kvar till valdag måste vi dock konstatera: det vi står inför är snarare hotet om ett historiskt haveri för jämställdhetspolitiken.

Fredrika Bremer Förbundet är Sveriges äldsta jämställdhetsförbund. I över 130 år har vi fört en kamp för kvinnors rättigheter. Att ett av våra största partier, nämligen Sverigedemokraterna, nu förespråkar sambeskattning och samvetsfrihet för vårdpersonal som vägrar att utföra aborter, uppfattar vi som en oerhört aggressiv attack mot kvinnors rättigheter som måste tas på större allvar av de etablerade medierna och politikerna.

Sverigedemokraterna har bland annat motionerat om att återinföra en frivillig sambeskattning, vars avskaffande 1971 brukar räknas som vår tids största jämställdhetsreform. Ett återinförande av sambeskattningen skulle innebära att det åter lönar sig för den i familjen med högst inkomst, det vill säga mannen, att öka sin arbetstid, och för den som tjänar minst, det vill säga kvinnan, att minska sitt förvärvsarbetande.

Förutom att göra det mindre lönsamt för kvinnor att arbeta vill SD ändra abortlagen, utöka vårdnadsbidraget, motverka kvotering, ta bort ”pappamånaderna” och drastiskt dra ned på alla medel som går till genusforskning och genuspedagogik.

Precis som runt om i Europa växer de konservativa och nationalistiska krafterna sig starkare och tvingar partierna, framför allt på högerkanten, att anpassa sig till deras agendor. En förskjutning som blir tydlig även i Kristdemokraternas senaste utspel om ”genuspedagogik” och ”genusflum”.

Samtidigt ligger diskussionen om jämställdhet på is i Sverige.

Kanske är det den svenska självbilden som ett av världens mest jämställda länder som hindrar oss från att se vad vi faktiskt står inför? Att ett av våra grannländer, Polen, gått från fri aborträtt till nästan totalt abortförbud tycks avfärdas som ”något som inte händer här”.

Att Ungerns regering vill strypa all finansiering av genusutbildningar vid landets lärosäten förklaras med att “människor föds antingen som män eller kvinnor”. En retorik som ligger nära Jimmie Åkessons uttalande i P1 Morgon här om dagen om skillnader i den ”nedärvda essensen” mellan kvinnor och män.

Mycket står på spel när det gäller kvinnors rättigheter och de jämställdhetspolitiska framgångar vi tyvärr har börjat ta för givna. Glöm inte det den 9 september!

Ulrika Kärnborg, ordförande Fredrika Bremer Förbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev