onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sätt ner foten mot förtryckande män!

När Walaa i Hedemora valde att bo själv och gå utan slöja innebar det månader av trakasserier och slutligen misshandel på öppen gata. Nu vill Liberalerna i Hedemora och Dalarna se en gemensam samhällelig ansträngning för att stoppa patriarkala män från att förtrycka kvinnor.

Publicerad: 28 september 2016, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Låt kvinnor avgöra själv hur de vill leva och klä sig!

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminismHedersvåldHederskulturSlöja
Girls just wanna have fun, oh mother dear we´re not the fortunate onesSome boys take a beautiful girl and hide her away from the rest of the world.I want to be the one to walk in the sun, girls they wanna have fun.

Detta är några rader ur texten i Cyndi Laupers låt: Girls just wanna have fun. Som vi dansat till den sången och fortfarande njuter vi varje gång vi kan dansa till den. Men för vissa rymmer orden en sanning djupare än för oss andra. För vissa ges inte möjligheten. Vissa får skäll för att de varit ute lite sent eller att telefonen ringer mitt i natten.

Ja, vissa unga kvinnor lever under ständiga hot och ett aldrig sinande förtryck. Begåvade, högt intelligenta, unga kvinnor som nekas den frihet vi ser som självklar i vårt land idag. De säger också: Ja, vi vill också ha kul. Vi vill kunna dansa, sjunga, och skratta. Vi vill kunna klä oss precis som vi vill, känna oss vackra och alltid vara oss själva. När vi jobbat klart och dagen är slut vill vi kunna gå ut och roa oss precis som alla män(niskor) i vårt samhälle. Gå fritt utan att antastas, utan att någon sätter oss i ett fack där vi inte är bekväma.

Det gjorde Walaa, som bor här i Hedemora. Hon bodde själv, täckte inte håret – valde helt enkelt bort ett traditionellt leverne. Det accepterades inte av hennes närmiljö. Trakasserierna pågick i månader och kulminerade i misshandel häromveckan.

När människor förtrycker, ger sig på – fysiskt och verbalt – andra individer på det vis som drabbade Walaa måste samhället agera. Som liberaler kan vi aldrig se på när förtrycket av kvinnor eskalerar.

När vi samtalar med Walaa och hon berättar sin livshistoria i snabba drag, då känns våra liv ynkliga, lätta och snudd på fria från tvång. Visst hade våra föräldrar synpunkter på kläder och visst ville de att man skulle vara inne på kvällen, men värre än så var det inte hemma. Det Walaa beskriver är någonting annat. Hon beskriver systematisk misshandel, både psykiskt och fysiskt. Men hon gav inte upp, hon stod upp emot sin far och hävdade sin rätt att vara fri. En frihet okända förövare vill ta ifrån henne. Vissa – inte alla – män tror sig ha rätten att styra kvinnors liv, låsa in oss där ingen kan se vår skönhet, vår livslåga och vår energi.

Som liberaler med rötterna djupt inbäddade, via vår blåklint, i rösträttsrörelsen vägrar vi låta någon tala om för våra medsystrar att de inte får njuta av livet, skratta, le eller gå i kroppsnära kläder. Jo, det får ni visst! Kvinnor som Walaa, får gå i linne, får ha utsläppt hår och smink. Ingen ska sätta Walaa i ett hörn och försöka tysta henne! Hon och alla andra kvinnor ska få blomma.

De män som låser in kvinnor och hindrar dem från att blomma, det är de som ska tystas. Det är dessa män som borde tas i örat och tillrättavisas. Om någon ska frihetsberövas är det den som antastar en kvinna, inte tvärtom. För kvinnor vill också ha kul och ska kunna njuta av ett fritt liv, utan rädsla för att gå ut och antastas av ouppfostrade män.

Nu krävs att vi tar krafttag emot detta oacceptabla förtryck och straffar dem som straffas bör. För oss liberaler är det uppenbart att samhället måste agera kraftigare och sätta ner foten mot patriarkala män som tror sig ha rätten att gömma vackra kvinnor från resten av världen. Alla ska ha möjligheten att njuta av sitt liv och leva på sitt sätt utan påtvingas normer som de inte själva valt.

Nu är frågan: vilka andra partier är med och ser till att Walaa – och andra i hennes situation – får dansa?

Anna Eling, ordförande Liberalerna Hedemora, initativtagare till manifestationen Nej till våld och förtryck 29 september

Lotten Kluck, ordförande Liberalerna Dalarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev