Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Satsa på fler jobb till utrikesfödda kvinnor

Endast 63 procent av de utrikesfödda kvinnorna i åldern 20-64 år har arbete. Det är en situation som kräver krafttag och reformer från regeringen.

Publicerad: 17 mars 2016, 15:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Arbetsförmedlingen måste bli bättre på uppsökande verksamhet med fokus på att få fler kvinnor i arbete.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetModeraternaArbetsmarknadSysselsättning

En av de största jämställdhetsutmaningarna är att få in fler utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden och i arbete. I dag har inte ens hälften av de kvinnor som kom till Sverige för åtta år sedan ett jobb och inom kort beräknas de utrikesfödda vara i majoritet bland de arbetslösa. Regeringen saknar tillräcklig politik för att möta detta.

För att förbättra utrikesfödda kvinnors jobbchanser behövs en rad olika åtgärder och insatser. Arbetsförmedlingen måste fokusera sina insatser i samma utsträckning på män som kvinnor, något som inte sker i dag. Man behöver också bli bättre på uppsökande verksamhet med fokus på att få fler kvinnor i arbete.

Utrikesfödda kvinnor som kommer till Sverige har lägre utbildningsnivå än männen. Moderaternas förslag om en utbildningsplikt för nyanlända är en del i att möta detta.

Samtidigt föreslår vi en första jobbet-anställning som underlättar för fler att få det första jobbet. Genom att kombinera arbete med utbildning ges personer med lägre arbetslivserfarenhet möjligheten att lära sig jobbet på jobbet.

Från regeringen lyser förslagen med sin frånvaro. Vid ett flertal tillfällen på senare tid har vi i stället hört arbetsmarknadsministern lyfta fram ökningen när det gäller sysselsättningen bland de utrikesfödda kvinnorna som den mest glädjande utvecklingen.

Förra året jobbade 63 procent av alla utrikesfödda kvinnor i åldern 20-64 år. Sysselsättningsgapet mellan utrikesfödda kvinnor och inrikesfödda uppgår till 20 procentenheter. Det är en situation som kräver krafttag och reformer från regeringen.

I år har 9 av 15 av arbetsmarknadsutskottets sammanträden hittills ställts in. Anledningen är enkel; det finns inga förslag från regeringen för oss riksdagsledamöter att behandla.

Det är allvarligt för Sverige och riskerar att fördjupa de integrations- och jämställdhetsproblem som finns på svensk arbetsmarknad.

Erik Andersson, riksdagsledamot (M) Stockholms län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev