Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sagan om det rökfria landet

Nu ska jag berätta för dig om något som hände för länge sedan i ett land långt borta. Det som hände den gången då landets prinsessa drabbades av cancer och kungen blev arg.

Publicerad: 19 mars 2012, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

-cf sdp fpåfopq qspr qri qpå kwpq rq qwpeq wi rpwi påw r fkd fpf fafdf qf qafkaf


Nu ska jag berätta för dig om något som hände för länge sedan i ett land långt borta. Folket som bodde där var precis som vi, de älskade att arbeta och ännu mer älskade de att vara tillsammans med sin familj och sina vänner. Men de levde inte så länge för de drabbades av en ruskig förbannelse som kallades för rökning.

De unga kvinnorna och männen hade blivit övertygade av köpmän att det gav frihet och välsignelse att tända på ett litet rör med torkade giftiga blad. För att de unga kvinnorna och männen skulle tro på något så konstigt lade köpmännen ner stora förmögenheter på att göra reklam för sina giftiga rör, men de fick tillbaka mångfalt mer och blev rikare och rikare. Giftet i bladen som folk rökte gjorde det nämligen väldigt svårt att sluta trots att människorna som började röka fick fler otäcka sjukdomar som hosta de aldrig blev av med, hjärtkramper och cancer som man dog av.

Läkarna i landet varnade alla för följderna, men köpmännen lade ner ännu mer pengar på reklam och allt fler började röka. De ville ju känna sig så där fria och mondäna som i reklamen. Men så en dag drabbades landets prinsessa av obotlig cancer och kungen blev arg:
- Inom tio år ska mitt kungarike vara helt fritt från rökning. Jag ska bryta den förbannelse som drabbat vårt folk.

Köpmännen blev förstås rasande. Kungen låter inte folk bestämma över sina egna liv, sa de. Om vi inte får sälja våra rökverk så hotas hela den fria marknaden, fortsatte de. Men kungen hade bestämt sig. Det första han gjorda var att förbjuda rökning på kungarikets alla krogar och sjapp. Därefter bannlyste han rökning vid rikets alla bollplaner och arenor.

För varje plats där rökningen försvann var det som om luften i landet långt borta blev lite högre, lite friskare. Kungen förbjöd köpmännen att göra reklam för sina rökverk i butikerna, han sammankallade landets alla lärare och professorer och tillhöll dem att inte röka på läroanstalterna.

På plats efter plats försvann rökningen. Och trots köpmännens protester var det ingen som saknade den. När tio år hade gått förbjöd kungen all försäljning av rör. Folket i landet långt borta hostade mindre, och färre dog i hjärtkramper och cancer. De hade fått mer tid till sitt arbete och sin familj. De hade fått mer tid att leva.

Nu vet både du och jag att det här aldrig hänt och att landet långt borta egentligen är vårt eget. Men det som är sant med den här historien är att vi aldrig kommer bli av med rökningen om vi inte bestämmer oss för att sätta en gräns, att likt kungen i sagan gå före och säga att nu får det vara slut. Men det behöver inte vara en sagans kung – kommuner och landsting kan välja att gå först. Sagan om den tobaksfria kommunen kan bli verklighet – vi hjälper gärna till med den berättelsen.

I dag tvingas A Non Smoking Generation berätta en annan saga. Den handlar om hur tobaksbolagen – likt råttfångaren i Hameln – lockar 16 000 unga att börja röka varje år. Vi vill hellre berätta sagan om hur Sverige blev tobaksfritt.

Elin Ramfalk, Generalsekreterare A Non Smoking Generation

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev