måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Så ska Malmö förändra telefonindustrin

Publicerad: 10 februari 2021, 08:28

”Vi hoppas att vi kan få till bra lösningar för de hållbarhetsutmaningar vi står inför”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån, Peter Holgersson/Bildbyrån

Malmö och fyra andra nordiska storstadsregioner lovar att verka för en mer rättvis och hållbar tillverkning och användning av mobiltelefoner.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

ÅN


Tillsammans köper kommunerna Malmö, Oslo, Helsingfors och Köpenhamn mellan 24 000 och 30 000 mobiltelefoner per år. Nu vill de jobba för att arbetare längs hela värdekedjan ska få bättre arbetsförhållanden och att telefonerna ska återvinnas.

”Som offentliga inköpare, är vi engagerade i att utnyttja upphandling som ett verktyg för att åstadkomma förändring”, skriver kommunerna i ett gemensamt uttalande.

Kommunerna sätter upp flera mål att uppnå fram till och med år 2025.

Det handlar om att verka för säkra arbetsförhållanden och hållbar miljö, från utvinning av råmaterial till återvinning av uttjänta telefoner.

Man vill jobba för att förlänga livslängden på produkterna genom bra serviceavtal och ta ansvar för att samla in och återvinna telefoner som inte längre används. De skriver också att de i sina avtal ska ha kapacitet att följa upp avtalen och se vad som händer med komponenterna som återvinns.

De fyra storstadskommunerna uppmanar nu andra offentliga inköpare att haka på ambitionerna.

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är just nu ordförande i organisationen Procura Plus, ett europeiskt nätverk för hållbar upphandling.

– Vi hoppas att vi med detta uttalande kan få till bra lösningar för de hållbarhetsutmaningar vi står inför tillsammans med tillverkare och återförsäljare, kommenterar hon på Procura Plus hemsida.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev