Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Så ska Göteborg upphandla utsläppsfria byggen

Publicerad: 18 november 2020, 09:30

Göteborgs stad har flera projekt för att göra upphandlingsarbetet mer miljövänligt. Bland annat byggde de i år den första fossilfria förskolan.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

Tysta arbetsmaskiner utan utsläpp på Göteborgs gator och byggplatser. Det är målsättningen när Göteborg nu börjar ställa tuffare upphandlingskrav.


Ämnen i artikeln:

KlimatByggbranschen

Arbetsmaskiner står för en femtedel av transportsektorns utsläpp av växthusgaser och Trafikverkets prognos är att andelen kommer att öka om inga åtgärder vidtas.

I Göteborg har man det senaste året arbetat med att ta fram nya upphandlingskrav för att omställningen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser ska ta fart.

Målet är att öka antalet el- och gasdrivna fordon och maskiner, och att använda Göteborgs upphandlingar  som styrmedel

Men när man i projektets början gjorde en analys och dialog med marknaden upptäckte man ett slags moment 22. Både beställare och utförare ville jobba med att minska utsläppen, men ingen av parterna såg varken utbud eller efterfrågan.

– Marknaden såg inte att utsläppsfria arbetsmaskiner, det vill säga maskiner som drivs av el eller vätgas, efterfrågades av beställarna. Och omvänt såg beställarna inget utbud av den här typen av maskiner, säger Anastazia Kronberg, verksamhetsledare för Gothenburg Climate Partnership på Business Region Göteborg, i ett pressmeddelande.

Nu har projektets arbete, där både beställare och leverantörer har deltagit, resulterat i fem krav som kan ställas i upphandlingar av olika typer för att öka andelen utsläppsfria arbetsmaskiner som används. Kraven kan också stegras vartefter marknaden utvecklas.

Först ut att testa det här sättet att upphandla i praktiken är Göteborgs Hamn.

– Att vara pilot i detta projekt rimmar helt och hållet med att vi ska vara den mest konkurrenskraftiga hamnen i världen, och då måste vi gå i bräschen på vissa områden. Det känns väldigt roligt att testa kraven och göra en sådan här upphandling, även om det såklart tar mer resurser både från oss på inköp och från projektledningen, säger upphandlaren Dirk Wallem som också varit med i arbetet med att ta fram kraven.

Projektet med att ta fram de nya upphandlingskraven har finansierats av Energimyndigheten. Business Region Göteborg, Trafikkontoret, Förvaltningen Inköp och upphandling samt ytterligare förvaltningar och kommunala bolag har deltagit i projektet.

Fem sätt att kräva utsläppsfritt

I

projektets slutrapport

listas fem olika sätt att ställa krav i upphandlingar för att minska utsläppen från arbetsmaskiner. Där finns också råd om vad som krävs av beställaren, hur uppföljning, kontraktsskrivning med mera kan ske. Med utsläppsfritt menas att maskinerna drivs av el eller vätgas.

■ Krav om att en viss procentandel av maskinparkens energianvändning ska vara från utsläppsfria maskiner 
■ Krav om 100 procent utsläppsfritt för utvalda moment.
■ Krav om 100 procent utsläppsfritt för en viss typ av arbetsmaskiner. 
■ Krav om att anbudslämnaren anger hur stor utsläppsreduktion man kan åstadkomma genom användning av utsläppsfria arbetsmaskiner.
■ Upphandling som vanligt men med möjlighet att lämna alternativa anbud där anbudslämnaren beskriver hur arbetet utförs med högre användningsgrad av utsläppsfria maskiner. Prislappen för utsläppsfria maskiner blir tydlig och möjligheten ges till beställaren att jämföra kostnaden.

Källa: Rapporten Utsläppsfria bygg och anläggningsplatser Rekommendationer till upphandlingskrav

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

KlimatByggbranschen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev