fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Rör inte det kommunala vetot mot vindkraft!

Ingen annan industri i modern tid har i vårt land åtnjutit ett större stöd än utbyggnad av vindkraft. Ändå tycker Anders Wijkman, Johan Rockström, Mattias Goldmann och Linda Burenius Magnusson inte att det räcker, utan kräver total underkastelse från kommunerna, skriver Färingtofta Norra ideell förening.

Publicerad: 27 september 2018, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vindkraftsvetot är kännetecknet på en civiliserad samhällsordning där staten kan ta stor hänsyn även till  medborgare i underläge. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

KommunerVindkraftEnergipolitikKlimat

Tyska delstaten Bayern stiftade 2014 en lag enligt vilken avståndet mellan vindkraft och bebyggelse måste vara minst tio gånger höjden på möllorna, alltså ca två km.  ”Vindkraft ödelägger alltmer skönheten och förtrollningen hos vårt landskap” var ministerpresident Horst Seehofers kärnfulla kommentar till lagen. Bayern hade fått nog. Ytterligare vindkraftutbyggnad i den delen av Tyskland omöjliggjordes i praktiken.

Anders Wijkman, Johan Rockström, Mattias Goldmann och Linda Burenius Magnusson tycker att ödeläggning av skönhet och förtrollning hos landskapet gott kan förläggas till Sverige i stället. De vill ge Tyskland och andra kolberoende länder ett handtag i kampen mot utsläpp av CO2 genom att exportera mer svensk vindkraftel. Samtidigt menar de att ”det är djupt problematiskt” att kommuner ofta stoppar planerade vindkraftsprojekt genom att använda det kommunala vetot.

Ingen näringsverksamhet i modern tid har i vårt land åtnjutit ett större statligt stöd än utbyggnad av vindkraft.  Årliga miljardsubventioner under årtionden och den samlade tyngden av statligt myndighetsstöd från alla håll har drivit fram en expansion av en enskild industri utan motstycke. Den enda kraft som förmått hålla tillbaka något av de värsta överdrifterna i utbyggnaden har varit kravet på kommunal tillstyrkan av större vindkraftparker.

Nu gnäller åter självutnämnda energiexperter och vindkraftsentusiaster över det kommunala vetot och uppmanar alla kommuner som överväger att stoppa vindkraftsprojekt att tänka sig för en extra gång. För säkerhets skull bör också partiledningar ”som tar klimatet på allvar ha omfattande diskussioner om vikten av att kommunerna inte sätter sätter käppar i hjulet för förnybar elproduktion”. De fyras klimatgäng vet bäst och räds inte att ge bannor åt politiker i alla läger. Nu är det allvar. Hälsa och välbefinnande, boendemiljö och naturvärden måste offras, så skall Sverige gå före och visa vägen mot ett CO2-fritt samhälle. Det är innebörden i  budskapet.

Vi har också en uppmaning till ledamöterna i den nyvalda riksdagen. Rör inte det kommunala vetot mot vindkraft! Det ger kommunerna en möjlighet att tillmötesgå lokala opinioner mot påtvingat intrång av vindkraft som hotar närboendes hälsa och välbefinnande, deras val av bostad i en naturnära och tyst miljö. Vetot är kännetecknet på en civiliserad samhällsordning där staten kan ta stor hänsyn även till  medborgare i underläge. Det är något annat än de krav på underkastelse och uppoffring som förespråkas av artikelförfattarna. Deras stridsrop har en obehaglig biton av tvångsvälde.

Bengt Halén, ordförande Färingtofta Norra, ideell förening

Einar Fjellman, Färingtofta Norra ideell förening

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev