tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Riksdagsutskott: Nej till tidigt veto mot vindkraft

Publicerad: 10 juni 2022, 09:30

Vindkraftverk på Öland. Regeringen vill snabba på utbyggnaden men stöter på motstånd i ett av riksdagens utskott.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sänk förslaget om förändrat kommunalt veto, uppmanar miljö- och jordbruksutskottet riksdagen. Allianspartierna och SD tror inte att regeringens strategi kommer att lösa de många problem som finns.

Ämnen i artikeln:

VindkraftKlimatEnergipolitik

PJ

Petter Jerdén

pj@dagenssamhalle.se


Regeringen ser det kommunala vetot som en bromskloss i utbyggnaden av vindkraft och vill förändra processen. Enligt ett omdebatterat förslag måste vetot användas i ett tidigare skede än i dag. På torsdagen sa miljö- och jordbruksutskottet nej till idén och kritiserar underlaget kommunerna förväntas ta ställning till som alltför tunt.

I betänkandet skriver utskottet att det är ”mycket angeläget att säkra Sveriges växande elbehov samt att göra tillståndsprocesserna för vindkraftsetableringar effektivare och mer förutsägbara”. M, SD, C, KD och L anser dock inte att regeringens förslag löser problemen. Sannolikt skulle det i stället leda till fler att fler ansökningar om vindkraft nekades, hävdar partierna. En risk som flera kommuner tidigare påtalat. 

S, V och MP reserverar sig mot utskottets slutsatser.

LÄS MER: Piteås vind gröna omställningens motor – så baxades projektet igenom

Det pågår en utredning om hur kommuner som säger ja till vindkraft bättre kan kompenseras, den väntas vara klar våren 2023. Högre ersättning ses som en nyckelfråga för att öka invånarnas acceptans för snurrorna. Utskottet anser att regeringen får återkomma om vetot när utredningen om ersättning är klar.

Förslaget om tidigare veto ska debatteras i riksdagen nästa vecka och beslut tas den 21 juni.

LÄS MER: Kommuner tar till vetot för att stoppa vindkraft - ”En del av självstyret”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev