tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Regionen skjuter till pengar efter regeringens budgetslakt

Publicerad: 6 april 2023, 08:43

Naturreservatet Bergs naturskog i Halland.,

Foto: Länsstyrelsen Halland

Regeringen har slaktat budgeten för skydd av värdefull natur, till länsstyrelsernas förtvivlan. Nu skjuter Region Halland till flera miljoner för skötsel av länets naturreservat.

Ämnen i artikeln:

Budget 2023TidöavtaletMiljö

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


I budgeten för 2023 minskar regeringen och SD anslaget för skydd och skötsel av värdefull natur med drygt 1,5 miljarder kronor. Beslutet har fått skarp kritik, bland annat från Friluftsfrämjandet och länsstyrelser.

Neddragningen innebär sämre tillgänglighet och underhåll i naturreservaten. Region Halland svarar med att ge länsstyrelsen 2,5 miljoner kronor, rapporterar P4 Halland.

– Det är viktigt att vi har fungerande leder. Regionen och kommunerna i Halland satsar mycket på att vara ett turistmål, och ett län för hallänningen, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, till SR.

Med tillskottet uppgår länsstyrelsens budget för reservaten till dryga 40 procent av fjolårets.

En annan konsekvens av regeringens beslut är att det blir mindre pengar för att bekämpa invasiva arter. Länsstyrelsen Västra Götaland får i år 62 miljoner kronor i skötselanslag, jämfört med 116 i fjol. Det gör bland annat att arbetet med grön infrastruktur kraftigt begränsas och att det inte blir nya spänger, toaletter eller bänkar i reservaten.

”Minskningen får stora konsekvenser”, säger Jörel Holmberg, chef för Länsstyrelsens enhet för naturförvaltning, i ett pressmeddelande och fortsätter: ”Västra Götaland är ett av de län som har flest och mest invasiva arter, och med en stor spridning.”

LÄS MER:

Experten: Öka takten – så restaureras våtmarker på rätt sätt

Så jobbar kommuner med restaurering av våtmarker

Pilotstudie: Så uppnås fler mål i Agenda 2030 – ”Våga fatta modiga beslut”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev