söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Regeringens förslag står mot alliansens tomma ord

Alliansens vaga ord om höjda mål och ökat inflytande står mot regeringens konkreta förslag för tydlig ansvarsfördelning och förbättrad service, skriver miljöminister Karolina Skog (MP) i en slutreplik.

Publicerad: 3 april 2018, 14:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegeringenMiljöpartietAlliansenÅtervinning

SLUTREPLIK: Regeringen vill slå fast att ett producentansvar innebär att producenterna ska stå för notan. Vi föreslår också, till skillnad från Alliansen, att bostadsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper ska vara huvudregel. Människor är trötta på skräpiga återvinningsstationer samtidigt som tydliga forskningsresultat visar att bostadsnära insamling leder till högre miljönytta.

Det är värt att påpeka att förslagen regeringen lagt fram bygger på förordningar som Alliansregeringen antog i augusti 2014. Ramarna är alltså kända sen tidigare och bland annat ligger miljömålen fast. Skillnaden handlar om att regeringen efter fördjupade samtal med aktörer på avfallsområdet såg ett stort behov av att förtydliga kraven på producenterna. Producentansvaren för förpackningar och returpapper har funnits i över två decennier och det är nu hög tid att uppnå syftena med dem.

Genom sin replik sprider talespersonerna felaktig information om kommuners möjligheter att samla in. Vårt förslag bedöms innebära att fler kommuner kommer att samla in förpackningsavfall och returpapper, tvärtemot Alliansföreträdarnas påstående om förbud. Kommunala bolag och förvaltningar som samlar in förpackningar och returpapper gör det i regel på uppdrag av producenterna. I dagsläget är det så det fungerar i över 30 kommuner, och den siffran växer.

När vi nu höjer kraven på service bedömer vi att denna utveckling kommer att kunna förstärkas ytterligare. Genom sitt ansvar för annat hushållsavfall är kommunerna redan experter på bostadsnära insamling. Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation för avfallshantering, har dessutom själva välkomnat regeringens förslag och kallar det ett bra steg framåt.

Kommunerna spelar alltså en central roll i regeringens förslag. Vi säger dock nej till den pysventil i producenternas ansvar som Alliansen vill se, nämligen möjligheten för kommunerna att själva bekosta insamlingen. Ett skarpt producentansvar med tydliga krav på service och samråd är bättre för kommunerna än vaga löften om höjda mål och ökat inflytande.

Karolina Skog, miljöminister (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev