Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Regeringen stänger dörren för klimatflyktingar

Klimatförändringarna beräknas tvinga cirka 250 miljoner människor på flykt fram till 2050. När regeringen nu skärper reglerna står klimatflyktingarna helt utan möjlighet till skydd. Att Miljöpartiet går i bräschen för en sådan politik är tämligen märkligt.

Publicerad: 18 mars 2016, 09:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är fint att människor runtom i Sverige visar att man bryr sig om miljön genom att släcka lamporna under Earth Hour, men det räcker inte.


Ämnen i artikeln:

KlimatMiljöAsylsökandeFlyktingpolitik

I morgon lördag under Earth Hour släcker många i Sverige lamporna för att uppmärksamma klimatfrågan, nu för tionde året i rad. Allt klimatengagemang är någonstans positivt. Men det som behövs när människor tvingas på flykt på grund av klimatet är inte släckta lampor utan hårt arbete.

I höstas valde den svenska regeringen att göra det omöjligt att söka uppehållstillstånd som ”övrig skyddsbehövande”, den enda möjlighet klimatflyktingar i praktiken skulle ha att kunna söka asyl i Sverige.

Att Miljöpartiet, som säger sig värna öppna gränser såväl som klimat och miljö, går i bräschen för att stänga ute människor som flyr från naturkatastrofer, översvämmade hem och öknar som äter upp alltmer mark, är tämligen märkligt.

Den stigande globala medeltemperaturen, orsakad av våra utsläpp av koldioxid och koldioxidekvivalenter är ett problem för hela världen, men på vissa platser blir dess följder katastrofala. Folkrika länder som Niger äts långsamt upp av ett hungrigt och växande Sahara.

Den stigande temperaturen medför att öknar sprider sig och att det blir allt vanligare med torka och långa perioder av värme som hotar skördar och tvingar människor att fly eller flytta. Inte bara ökenspridningen, utan också den stigande havsnivån orsakar problem. Från öriket Kiribati kom de första “klimatflyktingarna” för ett par år sedan och ett antal låglänta kustområden och ögrupper drabbas av översvämningar som tvingar ännu fler människor på flykt. Totalt beräknas cirka 250 miljoner människor bli flyktingar av klimatskäl fram till 2050.

De stora konventionerna om flyktingar nämner inte klimatflyktingar alls. När de första klimatflyktingarna nu har dykt upp finns det ingen internationell flyktingkonvention att söka asyl under. I den svenska lagstiftningen har människor som flyr från naturkatastrofer och miljöhot räknats in under “övriga skyddsbehövande”. När regeringen nu stryker det asylskälet helt står en utsatt grupp utan skydd. Eftersom konventioner tar lång tid att ändra så är risken stor att världens klimatflyktingar får förlita sig på enskilda länders välvilja. En välvilja som Sverige tydligen har slut på.

I grund och botten är det västvärldens länder med industrialisering och kolgruvor som har orsakat klimatkrisen. Vi är övertygade om att vi kan klara utmaningarna med teknisk utveckling och inte avveckling, men vi måste samtidigt inse att västvärlden måste ta ansvar för de kriser som uppstått av dess agerande.

Klimatavtalet som fattades i Paris innehåller skrivelser om att rika länder ska hjälpa fattiga länder ekonomiskt, dels för att ha möjlighet att genomföra miljösmarta åtgärder i länder där statens kassa är tom, dels för att kompensera för de utsläpp som företrädesvis rika länder släpper ut.

Problemet är att skrivelserna inte är bindande, utan bygger på frivilliga donationer. Dessutom hjälper det inte de människor som kommer att tvingas på flykt, även om våra utsläpp skulle upphöra helt i morgon.

Det är fint att människor runtom i Sverige visar att man bryr sig om miljön genom att släcka lamporna en timme, men det räcker inte. Västvärlden, trots klimatavtal och steg i rätt riktning, släpper fortfarande ut för mycket - så mycket att vi faktiskt måste vara redo att ta ansvar för de skador vi har orsakat, inklusive de människor som på grund av skadorna tvingas fly.

Robert Aspegren, miljöpolitisk talesperson i Centerpartiets ungdomsförbund

Eric Luth, migrationspolitisk talesperson i Centerpartiets ungdomsförbund

Andreas Eriksson, rättspolitisk talesperson i Centerpartiets Ungdomsförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev