Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Regeringen snabbutreder höjd kompensation för vindkraftskommuner

Publicerad: 14 mars 2022, 12:27

Under 2020-2021 stoppade kommuner i södra Sverige långt fler vindkraftverk än de i norr, enligt en ny rapport.

Foto: Lars Schröder/TT, Jonas Ekströmer/TT

Kommuner stoppar allt fler vindkraftverk på land, visar en ny branschrapport. Regeringen ska nu snabbt utreda hur lokalsamhällen och kommuner bättre ska kompenseras för vindparker.

Ämnen i artikeln:

VindkraftEnergiEnergipolitik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Förra året användes det kommunala vetot mot 32 av 42 vindkraftsprojekt på land i Sverige, enligt en ny sammanställning konsultbyrån Westander gjort för branschorganisationen Svensk vindenergi.

Westanders rapport visar att 78 procent av vindkraftverken ”drabbades” av vetot – att ansökan avslogs, återkallades eller att antalet snurror reducerades. Motsvarande siffra för 2020 var 38 procent.

LÄS MER: Vindkraften infekterar Söderhamn – politiker hatas och hånas

Det här sätter käppar i hjulen för regeringens vindkraftsstrategi. Nu uppger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) att den omdebatterade frågan om lokal kompensation skyndsamt ska utredas.

– Min ambition är att tillsätta en snabb utredning för att lägga fram förslag om ekonomiska incitament för kommuner och lokalsamhällen, säger ministern till SVT Nyheter.

Hur kommuner och lokalsamhällen ska kompenseras vill Annika Strandhäll inte gå in på i nuläget. 

Högre ersättning är ett viktigt incitament för att stärka vindprojektens förankring lokalt, uppgav flera kommuner i sina remissvar på regeringens utredning ”En rättssäker vindkraftsprövning”. Bland annat krävde Bergs kommun en ”betydande summa som går tillbaka till lokalsamhället som kompensation för intrånget”.

LÄS MER:

Slopat vindkraftsveto sågas: ”Begränsar den lokala demokratin”

Vindkraftskrav: Gör om skatt – ge mer pengar till kommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev