tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Regeringen säger ja till utökat kärnavfallslager

Publicerad: 26 augusti 2021, 09:50

Regeringen har i dag beslutat om en kapacitetsökning i Clab, mellanlagret i Oskarshamn, uppger Per Bolund (MP). Foto: Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen ger klartecken för mellanlagret i Oskarshamn (Clab) att ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall.

Ämnen i artikeln:

Region Kalmar länElproduktionEnergiKärnkraft

Det uppger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) för TT. Men ett beslut om slutförvar dröjer.

Regeringen har idag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika hotet att kärnkraften får stänga ner 2024, säger Bolund till TT.

— Den risken har vi nu avvärjt, tillägger han.

Beslutet kommer sedan kärnkraftsägarna, däribland statliga Vattenfall som driver reaktorer i Ringhals och Forsmark, varnat för att mellanlagret sett till det nuvarande tillståndet kan vara fullt framemot 2024. Svensk kärnbränslehantering (SKB) ansökte för flera år sedan om att få tillstånd att ta emot upp till 11 000 ton, det nuvarande tillståndet gäller för högst 8 000 ton.

Beslutet innebär också att regeringen fullföljer sitt förslag från i somras om att dela upp en tidigare sammanhållen ansökan för mellanlager, inkapslingsanläggning och slutförvar. Branschen, flera myndigheter och inte minst Oskarshamns kommun har varit kritiska eller mycket kritiska till det.

TT: När löses slutförvarsfrågan?

— Vi arbetar prioriterat vidare med den, men det är min bedömning att det kommer att ta ytterligare månader innan vi har ett tillräckligt underlag, säger Per Bolund.

— Men det här innebär inte att vi skjuter på frågan om slutförvar, eller att det blir mindre prioriterat.

/TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev