Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Regeringen godkänner kritiserade gruvprojektet i Kallak

Publicerad: 22 mars 2022, 14:14

Området i Kallak, på samiska Gallók, där gruvan planeras. Sametinget är starkt kritisk till projektet och har anklagat regeringen för att offra natur och samisk kultur.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Regeringen ger det kontroversiella gruvprojektet Kallak grönt ljus. Gruvnäringen anses väga tyngre än samernas renskötsel. ”Ett historiskt beslut” som kommer med flera krav, säger näringsministern.

Ämnen i artikeln:

NäringslivetMiljöKlimatRegeringen Andersson

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Den infekterade Kallakfrågan har legat på regeringens bord sedan 2017. Företaget Beowulf Mining har ansökt om bearbetningskoncession för en järnmalmsgruva i Jokkmokks kommun. 

Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) meddelar på tisdagen att ansökan godkänns – trots långvarig massiv kritik från samer, miljöorganisationer och politiker. ”Ett förödande beslut”, kommenterar Naturskyddsföreningen på Twitter.

Även Unesco har kritiserat gruvprojektet och bedömt att det kan leda till mycket stor negativ påverkan på världsarvet Laponia, som ligger 3,4 mil bort.

– Detta är ett historiskt beslut, i regel brukar den här typen av beslut ske utan några villkor. Så blir det inte här, utan här är villkoren är många och långtgående, säger Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff på tisdagen.

Näringsministern höll en lång utläggning om hur riksintressena rennäring och gruvnäring vägts mot varandra, och varför mineral och metall väger tyngst. Han motiverar beslutet med att gruvan väntas ge jobb lokalt, pengar till välfärden och metall för den gröna omställningen. I området finns landets största kända obrutna fyndighet av kvartsbandad järnmalm.

LÄS MER: Kritiken mot gruvplanerna: ”Så klart ett oerhört hårt slag”

Karl-Petter Thorwaldsson säger att godkännandet kommer med 12 krav som Beowulf ska uppfylla. Bolaget ska bland annat ta så lite mark som möjligt i anspråk, löpande samråda med samebyn och ersätta den för olika merkostnader samt följa upp konserverna för rennäringen.

– Det har vi gjort just för att så långt det är möjligt motverka negativ påverkan på renskötseln utifrån statens övergripande ansvar för att rennäringen ska fortleva, säger näringsministern.

Jokkmokks kommunstyrelseordförande Robert Bernhardsson (S) förväntar sig att Beowulf kommer att etablera verksamhet i kommunen för de kommande miljöprövningarna. Politikern välkomnar dagens besked – en etablering kan innebära hundratals nya jobb.  

– Det är allt från teknik-konsultföretag till de som jobbar med transporter och analyser. Det är en bredd av yrkeskompetens som kommer att behövas, säger Robert Bernhardsson till TT.

Kommunalrådet betonar att företaget också ska klara miljötillståndsprocessen.

– Men vi måste utgå från att man har den kompetensen och ekonomiska styrkan som krävs i bolaget så att man klarar det.

Företaget ansökte om bearbetningskoncession redan 2013. Det ledde till stora protester och kritiken har hållit i sig sedan dess. Henrik Blind, Miljöpartiets gruppledare i Jokkmokk, har sagt till Dagens Samhälle att ett godkännande vore en grov kränkning av samerna, Europas enda urfolk. Han varnade för att ett positivt besked skulle leda till ”ett jävla liv”.

– Kallakfrågan har blivit en symbol för så mycket, olika värden ställs mot varandra. Det handlar om miljö, men också om mänskliga rättigheter. Det bubblar verkligen i leden, sa han i januari.

Samebyn Sirges ordförande Mikael Kuhmunen är ”chockad” och besviken på regeringen. Han säger till TT att samebyns framtid nu är oviss.

– Nu har regeringen visat klart och tydligt att vi inte har något värde.

Tillståndet innebär inte med säkerhet att gruvan kommer att öppnas. Härnäst krävs miljötillstånd från mark- och miljödomstol och sedan bland annat markanvisning och bygglov.

LÄS MER: Pajalas kommunalråd lättad efter dom om kritiserad gruva

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev