tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Preem stoppar utbyggnaden i Lysekil – skickar in ny ansökan

Publicerad: 28 september 2020, 11:20

Oljeraffinaderiet Preemraff vid Brofjorden i Lysekil.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

UPPDATERAD. Preem drar tillbaka ansökan om att bygga ut Preemraff i Lysekil. ”Det är svårt att vara besviken”, säger kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson (S).

Ämnen i artikeln:

KlimatAgenda 2030

Utbyggnaden har varit omdiskuterad men har godkänts av mark- och miljööverdomstolen och Lysekils kommunfullmäktige, vilket var ett krav för att regeringen som sista instans skulle kunna fälla avgörandet. Men nu har alltså Preem dragit in ansökan.

– Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell, säger Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem i ett pressmeddelande.

ROCC-projektet syftade till att omvandla tjockolja till renare former av drivmedel, vilket skulle minska miljöpåverkan ur ett globalt perspektiv. Samtidigt skulle koldioxidutsläppen från raffinaderiet öka och göra anläggningen till den som släpper ut mest koldioxid i Sverige.

Preem skriver också att de ska påbörja förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil och att de därför kommer lämna in en ny ansökan under hösten för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel i Lysekil.

Jan-Olof Johansson. Foto: Lysekils kommun

Trots beskedet säger sig kommunstyrelsens ordförande i Lysekil, Jan-Olof Johansson (S), inte vara besviken.

– Det är svårt att vara besviken för jag har inte hunnit prata med Preem. Jag vet egentligen inte vad skillnaden är, vad deras framtidsutsikter är, med de investeringar de ändå pratar om att de ska göra jämfört med att man inte gör ROCC-projektet, säger Jan-Olof Johansson.

– De uppger som skäl hur marknaden ser ut, den har ju påverkats av covid-19. Det är väldigt låga priser på bensin, diesel och bränslen överhuvudtaget. Jag kan förstå att det är svårt att då dra igång ett sådant här mångmiljardprojekt så som marknaden ser ut just nu.

Jan-Olof Johansson säger att det som varit drivkraften för honom och för Lysekil är att man från Preems sida ska komma igång med en produktion av förnybara bränslen vid raffinaderiet  i Lysekil.

– Att man kommer i gång med en förnybar produktion i Lysekil och gör de investeringarna är väldigt viktiga för min del. Jag bedömer att de är väldigt viktigt för raffinaderiets långsiktiga överlevnad i Lysekil.

Kommunstyrelsens vice ordförande, Emma Nohrén (MP), är väldigt nöjd med Preems besked.

– Det är oerhört glädjande men även lättande att Preem tar tillbaka sin ansökan och kan komma tillbaka senare med något som är modernt och lirar med framtiden och de klimatutmaningar som vi står inför.  Så jag är väldigt glad, säger Emma Nohrén (MP).

Hon välkomnar  en ny ansökan om att påbörja för att möjliggöra en storskalig produktion av förnybara drivmedel i Lysekil.

– Det är utbyggnad som skulle öka koldioxidutsläppen som vi har varit emot hela tiden. Kommer de in med en ansökan som visar att de vill vara en del utav omställningen och använda all sin kunskap och ingenjörsskap till att göra att vi kan ställa om så gärna. Det är dit vi vill sträva. Inte att vi ska låsa in oss i fossila lösningar.

Vad tror du det här betyder för Lysekil?
– Vad jag förstår så påverkar det i dagsläget inte de som jobbar där. Sedan är det en längre tid av osäkerhet om det kommer att bli något annat, å andra sidan tror jag att den utbyggnad de hade planerat inte skulle säkra jobben för framtiden heller. Vi går mot en tid då vi måste bort från fossila drivmedel och det här är en stor investering som hade låst oss fast vid någonting som jag inte tror kommer att finnas kvar så många år till.

Pelle Sten

Erik Pettersson

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev