Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Plånboken ska inte få styra unga tjejers hälsa”

Medan vissa tvivlar på om 8 mars fortfarande behövs är vi gröna tydliga – ”världens mest jämställda land” har fortfarande mycket kvar att göra. Det är dags att samtliga landsting står upp för rätten till billiga preventivmedel – för alla!

Publicerad: 6 mars 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Språkröret Magda Rasmusson vill att landstingen ökar sina ambitioner kring tjejers hälsa.

Foto: Linnea Ornstein


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminism

1900-talet präglades av stora feministiska framsteg. Rösträtt, aborträtt och ett intåg på arbetsmarknaden är några av de största. Men den feministiska kampen är på ingalunda sätt över. Fortfarande kränks kvinnors kroppar, män och kvinnor tjänar olika mycket och rätten till sexuell och fysisk hälsa är begränsad. En konkret åtgärd som behövs för att utjämna skillnader mellan könen är att säkerställa att alla får tillgång till billiga preventivmedel.

Preventivmedel skiljer sig på massa olika sätt. Vissa innehåller flera hormoner, andra inga alls. Vissa behöver en ta varje dag, andra opereras in. Det enda som går att säga är att alla individer är unika och fungerar olika. Vad som ger den ena minskad sexlust, blödningar, acne och humörsvängningar kan fungera lysande för den andra. Trots detta skiljer sig förutsättningarna att få det preventivmedel man själv trivs bäst med kraftigt runtom i landet.

Bor du i Norrbotten har du tur, där är allt kostnadsfritt, medan det kan kosta upp till 1 500 kronor per år någon annanstans. Det är ganska mycket pengar för de flesta unga.

För att säkerställa mer jämlika villkor i landet har Sveriges kommuner och Landsting, SKL, tagit fram en lista på preparat som bör subventioneras. Det är en bra början. Men dessvärre innehåller listan kraftiga begränsningar. Listan innehåller nämligen endast fem p-piller, en p-stav, en p-spruta och en spiral. Många av de mest populära preparaten saknas och inga minipiller finns med, vilket gör att kvinnor som inte tål östrogen lämnas utan alternativ till p-pillret.

Det ska visserligen gå att få andra piller om det finns medicinska skäl, men dit räknas inte biverkningar som humörsvängningar och mellanblödningar, vilket måste ses som ganska allvarliga inskränkningar man ska behöva tåla. Detta tvingar helt enkelt många kvinnor att välja mellan plånboken och sin hälsa.

SKL-listan är redan klar och på väg att implementeras - därför vill vi i Grön Ungdom nu se att landstingen själva utöka sina ambitioner. Samtliga preventivmedel bör kosta lika mycket för alla upp till 26 år. Det ska inte spela någon roll var du bor, vem du är eller hur tjock plånbok du har – alla har rätt till en sexuell och reproduktiv hälsa och att må bra!

Alternativet är att unga tjejer väljer bort preventivmedel och på så viss riskerar att förlora makten över sina kroppar eller att de tvingas ”stå ut” med något de egentligen inte mår bra av. I både fallen lämpas ansvaret och biverkningarna över på unga kvinnor, som dessutom haft en mycket negativ utveckling i psykisk hälsa sedan nittiotalet, istället för att samhället tar kostnaden.

Både RFSU och Barnmorskeförbundet har kritiserat begränsningarna i de nya riktlinjerna och eftersöker att landstingen går före och breddar utbudet. Deras kompetens är värd att lyssna på.

Vi i Grön Ungdom utmanar i dag Miljöpartiet och alla andra feministiska partier i Sveriges landsting att ta ansvar för unga tjejers fysiska och psykiska hälsa genom att subventionera samtliga preventivmedel – helt enkelt driva en feministisk politik värd namnet!

Magda Rasmusson, riksdagsledamot (MP) och språkrör Grön Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev