onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Oskarshamns kommun överkörd av regeringen

Publicerad: 26 augusti 2021, 10:02

”Vi har inte fått någon förhandsinformation. Det är anmärkningsvärt”, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Regeringens besked om att utöka kärnavfallslagret i Oskarshamn får skarp kritik.

Ämnen i artikeln:

KärnkraftRegion Kalmar län

— Vi har inte fått någon förhandsinformation. Det är anmärkningsvärt, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.

Regeringens besked kommer som en överraskning för Oskarshamns kommun.

— Jag nåddes precis av nyheten. Det är ett historiskt beslut när en regering väljer att köra över en kommun så här totalt, en kommun som tagit stort nationellt ansvar i över 40 år och hanterat hela Sveriges använda kärnavfall, säger Andreas Erlandsson, till TT.

Tillståndet för mellanlagring av kärnavfall i Oskarshamn blev klart 1978 men redan då var det klart formulerat att det inte på något vis skulle betraktas som ett slutförvar, enligt Erlandsson. En kapacitetsökning beslutades senast 1998, men nu vill kommunen, liksom flera andra aktörer, i stället se ett beslut om slutförvar.

— När vi utökade kapaciteten 1998 sade vi att vi inte på något vis kommer att gå med på en utökning av mellanlagrets kapacitet om vi inte har en lösning på plats med ett slutförvar, säger Andreas Erlandsson.

Han har svårt att förstå varför regeringen ännu inte har kunnat fatta ett sådant beslut när det finns en lösning som godkänts av expertmyndigheter. Erlandsson är också kritiskt till att regeringen inte kunnat svara på direkta frågor gällande vad de anser saknas i beslutsunderlagen som ligger på deras bord.

— Nu kommer vi att se vad vi har för verktyg att hantera det här och göra allt i vår makt för att få till ett beslut om slutförvar, säger Andreas Erlandsson.

Carl Reinhold Bråkenhielm, ordförande för Kärnavfallsrådet, förstår oron i Oskarshamns kommun – men tycker att regeringen har fattat ett klokt beslut.

— Det här är bara en temporär lösning på ett akut problem som finns i mellanlagret och inget annat. Vi tycker att det är en bra lösning, som säkrar kärnkraftens drift fram till 2024 och samtidigt ger regeringen tillfälle att se över några av de problem med slutförvaret som Kärnavfallsrådet har pekat på, säger Carl Reinhold Bråkenhielm.

TT: Vad är det för problem?
— Det gäller en möjlig risk för försprödning av gjutjärnsinsatsen inuti kopparkapslarna där bränslet ska vara inneslutet. Enligt våra experter bör det inte vara någon stor risk, men man måste ha detta under uppsikt och se till att det uppmärksammas av forskningen på ett bra sätt.

LÄS MER: Regeringen säger ja till utökat kärnavfallslager.

/TT 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev