Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Orimliga gränsvärden skadar kretsloppet

Miljömålen om ett hållbart kretslopp måste hänga ihop men riskerar nu att motverka varandra. Biogasbranschen behöver allt samarbete från politik och myndigheter den kan få, inte motarbete i form av orimliga gränsvärden, skriver flera branschaktörer i en slutreplik.

Publicerad: 19 september 2013, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AvfallBiogas

Naturvårdsverket vill inte förstöra miljön”. Det är vad handläggare Linda Gårdstam på Naturvårdsverket svarar i repliken i Dagens Samhälle 13 september, på branschens kraftiga kritik på förslaget till hållbar återföring av fosfor till kretsloppet.

Nej, vilja förstöra miljön det är det nog ingen som tror. Och egentligen inte att verket vill försvåra för fortsatt biogasutbyggnad heller. Biogasbranschen har i mångt och mycket god relation med Naturvårdsverket som genom åren stöttat uppbyggandet av biogasanläggningar.

Men faktum kvarstår att med det förslag som verket nu gett miljöministern så riskerar det att kraftigt begränsa insamling och användning av matavfall och andra råvaror och restprodukter och därmed det kretslopp av näringsämnen som insamlingen och biogasproduktionen står för. Uppdraget avsåg en hållbar återföring men svaret stannade vid en återföring och ett miljömål prioriteras framför flera andra. Det är olyckligt och står inte i samklang med generationsmålet och en hållbar utveckling.

En kritik från branschen rörde bristen på ordentlig konsekvensanalys av förslagen. I repliken framhålls att det visst gjorts en konsekvensanalys – ”om än översiktligt”. I en sådan här viktig fråga där olika miljömål står mot varandra och där många biogasanläggningar hotas borde ledordet vara att göra en konsekvensanalys grundligt och i samråd med branschen.

Nu ligger förslaget på miljöminister Lena Eks bord. Är det någon som alltid brukar framhålla kretsloppstänket, matavfallsinsamlingen och biogasproduktionens möjligheter att fasa ut bensin och diesel, så är det hon. Ska de orden få verklig innebörd så tar Lena Ek nu till sig av kritiken, skicka tillbaka utredningen med förtydligande att miljömålen måste hänga ihop och inte motverka varandra. Biogasbranschen behöver allt samarbete från politik och myndigheter den kan få, inte motarbete i form av orimliga gränsvärden.

Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF

Lena Söderberg, vd Svenskt Vatten

Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AvfallBiogas

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev