onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Olaglig sophantering i många kommuner – en dyr affär

Publicerad: 12 december 2022, 08:18

Elektronikskrot på en återvinningscentral. Foto: Anders Wiklund/TT

Fusk med sophantering är utbrett, rapporterar Sveriges Radio-programmet Kaliber. Och den olagliga avfallshanteringen kan kosta samhället stora pengar.

Ämnen i artikeln:

AvfallBrottMiljö

Nära hälften av landets alla kommuner uppger att man känner till att brottslighet inom avfallshanteringen förekommer i kommunen. Det visar en enkät som P1-programmet Kaliber har gjort.

Av de 230 kommuner som svarade på enkäten säger 131 att de känner till brottslighet och 128 av dem har anmält till polis eller åklagare.

– Det är ju vanligt att man inte tror att man har något i sin kommun och oftast beror det på att man inte har letat. Vi kan garantera att om man letar så hittar man, säger Emelie Nyberin, miljöinspektör i Malmö, till radion.

Det vanligaste är att sopor dumpas eller grävs ner, eller att man utan tillstånd använder avfall som fyllnadsmaterial när det byggs hus och vägar. Soporna kan också generera stora summor.

– Man erbjuder att ta hand om och behandla avfall. Men när man får in pengarna för det här så gör man sig av med avfallet på olika illegala sätt, men tar inte kostnaden för behandlingen, säger Henrik Sandström handläggare på Naturvårdsverket, som menar att risken för upptäckt är liten.

Och i andra änden kan kostnaden för de som i slutändan ändå får ta hand om soporna bli enorm. I Botkyrka utanför Stockholm där det pågår en utredning om misstänkt avfallsbrottslighet, beräknas kostnaden för sanering uppgå till 200 miljoner kronor.

– Kostnaden kan ju falla då på först markägare eller fastighetsägare sen kan det falla på kommunen eller sen staten så det är omfattande pengar för att sanera sådant där beroende på vilket typ av avfall som ligger och hur det har hanterats, säger Henrik Sandström.

TT/DS

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev