måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ny sopskandal – Skånekommuner kräver miljonviten

Publicerad: 15 juni 2022, 08:52

Botkyrka är en kommun som också haft stora problem med företag som deponerat avfall och lämnat sopberg efter sig.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera kommuner i Skåne kämpar mot ett företagskluster som deponerat sopor utan tillstånd. Lomma kräver hela 10 miljoner kronor i böter, en fråga som inom kort ska avgöras i domstol, rapporterar SVT.

Ämnen i artikeln:

AvfallMiljötillsyn

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Lomma, Malmö och Sjöbo är tre kommuner som alla försöker få bort sopberg som flera företag med samma ägare har lämnat efter sig. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne. 

Malmös miljöförvaltning och räddningstjänst har beslutat om viten på 750 000 kronor. Det finns risk för både bränder och giftläckage. Sjöbo kräver 250 000 kronor i vite varannan månad om inte soporna tas bort. 

I Lomma har kommunen fått rätt mot företaget i domstol: deponin kräver tillstånd. Kommunen kräver därför att verksamheten stoppas och hotar med 10 miljoner kronor i vite. Beslutet är överklagat och ska avgöras av högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen. 

Även Staffanstorp, Helsingborg och Hässleholm har vänt sig till domstol för att få stopp på företagens verksamhet.

Som Dagens Samhälle tidigare berättat kan det vara svårt för kommuner att driva processer mot sopdeponier som inte följer regler och föreskrifter. Ansvaret kan vara oklart fördelat mellan företag, markägare och kommun, och i de fall företaget gått i konkurs och markägaren står utan kapital att sanera hamnar ansvaret på kommunen.

LÄS MER: Grovt miljöbrott utreds i Eskilstuna

LÄS MER: Undvik fallgroparna och våga tänk nytt – så blir kommunen cirkulär 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev